VIDEO: Merkit paljastavat infarktin – hälytä heti apua

Helmikuun 11. päivänä vietetään valtakunnallista 112-päivää, jonka tavoitteena on edistää yleistä turvallisuutta ja muistuttaa ihmisiä ennakoinnin ja oikeanlaisen toiminnan tärkeydestä. Yksi elämä -hanke haastaa suomalaiset pohtimaan, tunnistaisivatko he hätätilanteessa aivoinfarktin ja sydäninfarktin oireet. 

Aivo- ja sydäninfarktipotilaiden selviytymiseen ja toipumiseen vaikuttaa ratkaisevasti se, kuinka nopeasti sairastunut pääsee oireiden alettua hoitoon. Helposti voisi kuvitella, että infarktin kyllä tunnistaa, jos sellainen kohdalle sattuu, mutta totuus on toinen.

Yksi elämä -järjestöjen eli Aivoliiton, Diabetesliiton ja Sydänliiton ”Kun hätä on tämän näköinen, soita 112” -kampanjassa opetellaan tunnistamaan oireet ja painetaan mieleen, mitä tehdä, jos huomaa oireita itsessään tai lähimmäisessään. Eli soitetaan tietysti heti numeroon 112!

Viivytyksiä tapahtuu paljon. Karkeasti arvioiden joka kolmas akuuttiin aivoinfarktiin sairastunut tulee sairaalaan liian myöhään. Sydäninfarktipotilaista taas noin 30 prosenttia ehtii menehtyä ennen hoitoon pääsyä.

Yhä useampi sairastunut voisi ehtiä ajoissa oikeaan hoitoon, jos mahdollisimman moni tunnistaisi aivo- ja sydäninfarktin tavallisimmat oireet.

Eritoten aivoinfarktissa ihminen ei itse välttämättä huomaa oireitaan, tai ei pysty niiden takia soittamaan apua. Sydäninfarktissa taas liian moni jää odottamaan oireiden ohimenoa. Tällöin tarvitaan valpas ja päättäväinen lähimmäinen, joka huomaa, mistä on kyse ja tietää kuinka toimia. Kun aivo- tai sydäninfarktipotilas saadaan hoitopaikkaan ajoissa, hoito voi estää vaurioiden laajenemisen sydän- tai aivokudoksessa. Ilman hoitoa potilas on hengenvaarassa ja kudosvauriot etenevät minuutti minuutilta.

Mistä aivo- ja sydäninfarktit sitten tunnistaa, sen voi tarkistaa muun muassa Yksi elämä -järjestöjen tuottamista videoista, joiden tähtinä esiintyvät Jope "Artsi" Ruonansuu ja Jukka "Eila" Toivonen. Katso videot alta!

Video aivoinfarktin oireista

Video sydäninfarktin oireista


Lähde: Yksi elämä -järjestöt

Kuva: All Over Press

Lue myös:

    Uusimmat