Mainos

Vesien jäätyminen alkoi tavallista aiemmin – luistelemaan ei kuitenkaan vielä mitään asiaa

Nyt ollaan miesmuistiin tavallista aikaisemmassa jäätalven aloittamisessa, koska sää on keskimääräistä kylmempää, sanoo jääasiantuntija Jouni Vainio Ilmatieteen laitokselta.

Vainion mukaan tämä marraskuun kylmäjakso jäähdyttää nopeasti vesiä.

– Jos sää jatkuu tavalliseen tapaan pikku pakkasilla joulukuussakin, niin saamme hyvät jäät luistella ja hiihtää jäiden päällä. Talvi näyttää kylmemmältä kuin pari edellistä talvea. Sisämaassa lumisateettomilla alueilla voi tulla piankin hyviä luistelusäitä. Vielä ei kannata kuitenkaan mennä kokeilemaan jään kestävyyttä, toppuuttelee Vainio.

Jään paksuus vielä alle viisi senttiä

Ensimmäisenä on jäätynyt Hailuodon ja Liminganlahden alue, jossa on ohutta uutta jäätä. Jään paksuus on vielä alle viisi senttiä. Kemin ja Tornion edustalla on jo rantajäitä kuten myös paikoin Vaasan saaristossa.

–  Jos pakkaset jatkuvat samanlaisina niin pikkujärven tai lammen jää alkaa jo kestää luistelua ehkä puolentoista viikon kuluttua. Muistutan kuitenkin aina mökkiläisiä, että jos vesi on ollut vielä edellisenä viikonloppuna avoin, niin se ei ole riittävän paksua vielä seuraavana viikonloppuna, sanoo Vainio.

Vainio kummeksuu tietoa siitä, että esimerkiksi Järvenpään Tuusulanjärvellä luistellaan jo.

– Ihmettelen tätä, sillä ei jää voi olla kuin muutaman sentin paksuista. Kyllä se on viisaampaa odotella luisteluratojen jäädytystä, toteaa Vainio.

Nyt hätyytellään ennätyksiä

Vainion mukaan viime talvena jäätyminen alkoi vasta joulukuun 23. päivänä eli vasta silloin tuli ensimmäinen jääkartta.

– Viime vuosina jäätyminen on alkanut marras-joulukuun vaihteessa. Esimerkiksi 2002-03 aloitimme jäätilanteen kartoittamisen joulukuussa, mutta jo loppiaisena Suomenlahti ja Pohjanlahti oli kauttaaltaan jäässä. Silloin tuli sopivaan aikaan pakkasjakso, toteaa Vainio.

Maanantaina 7. marraskuuta tehdyssä jääkartassa näkyy ensimmäiset jäät rannikoiden sisälahdissa. Edellisen kerran jäätä jääkarttoihin on marraskuun alkupuolella piirretty talvina 2006–07 ja 2002–03.

– Viimeisen parikymmenen talven joukkoon mahtuu monenlaisia talvia. Esimerkiksi talvi 1999 vastaa hyvin 2000-luvun talvien keskimääräistä talvea, kun taas talvi 2008 oli kaikkien aikojen leudoin ja talvi 2011 2000-luvun talvien ankarin", Jouni Vainio muistelee.

Jääpalvelu aloitti talvikauden

Jääpalvelu kertoo talvella päivittäisen jäätilanteen ja sen, miten jää haittaa Suomen merialueilla merenkulkua.

– Tänään annettiin ensimmäiset liikennerajoitukset Saimaan pohjoisosiin, jonne marraskuun alun kylmät säät ovat muodostaneet jäätä. Jäiden odotetaan paksuuntuvat loppuviikon aikana Saimaan liikennettä haittaavaksi.

Tällä hetkellä Suomea ympäröivien merialueiden pintalämpötila vaihtelee Perämeren pohjoisosan rannikkovesien noin kahdesta asteesta varsinaisen Itämeren altaan kahdeksaan asteeseen.

Pitkäaikaisiin keskiarvoihin verrattuna meriveden pintalämpötila on Suomea ympäröivillä merialueilla vajaan asteen verran keskiarvojen yläpuolella.

– Viimeisen parikymmenen talven joukkoon mahtuu monenlaisia talvia. Esimerkiksi talvi 1999 vastaa hyvin 2000-luvun talvien keskimääräistä talvea, kun taas talvi 2008 oli kaikkien aikojen leudoin ja talvi 2011 2000-luvun talvien ankarin, Jouni Vainio muistelee.

1:49

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.