Verottajalta muistutus 100 000 suomalaiselle: Tällä toimella estät kalliin laskun

Uusi vuosi tuo muutoksia suomalaisille: hyvinvointialueet, kotitalousvähennys, opiskelijoiden tulorajat ja monet muut seikat muuttuvat 2:26
Katso myös: Tämä kaikki muuttuu Suomessa vuonna 2023

Verottaja muistuttaa eläkkeelle jääviä tärkeästä asiasta, nimittäin uuden verokortin tekemisestä.

Verohallinnon mukaan eläketuloa varten pitää itse tehdä uusi verokortti. Ohje koskee noin sataatuhatta suomalaista, jotka jäävät eläkkeelle tänä vuonna.

Helpoimmin uuden verokortin tekeminen onnistuu verottajan mukaan verkkopalvelu OmaVerossa. Eläketulon verokortti kannattaa tehdä heti, kun on saanut eläkepäätöksen, verohallinto ohjeistaa.

Jos verokorttia ei tee ajoissa, eläkkeestä leikkaantuu 40 prosenttia.

− Uuden elämäntilanteen myötä myös verokortti pitää päivittää ajan tasalle. Jos eläkkeen verokorttia ei tee ajoissa, eläkkeestä pidätetään 40 prosenttia veroa, ylitarkastaja Heikki Koskela sanoo.

Eläkkeen verokorttia ei tarvitse lähettää eläkkeen maksajalle, vaan Verohallinto lähettää tiedot automaattisesti eteenpäin.

Suuri indeksikorotus

Iloisena uutisena verottaja kertoo, että työeläkkeisiin tehtiin vuodelle 2023 ennakolta tiedetty 6,8 prosentin indeksikorotus, mikä nosti innokkuutta jäädä eläkkeelle.

Osalla veroprosentti voi nousta korotuksen myötä. Korotus on valmiiksi huomioitu verokortilla.

− Valtaosalla eläkeläisistä indeksikorotuksen vaikutus veroprosenttiin on puolen prosenttiyksikön luokkaa. Vasta noin 4 000 euroa kuukaudessa eläkettä saavilla vaikutus veroprosenttiin on niin iso, että se selvästi nostaa heidän veroprosenttiaan, ylitarkastaja Koskela sanoo.

Pelkkää kansaneläkettä tai takuueläkettä saavien henkilöiden veroprosentti on nolla sekä ennen että jälkeen indeksikorotuksen.

Lue myös:

    Uusimmat