MTV:n tiedot: Hallitus päässyt sopuun sähkötuesta – korvausprosentti 50, maksimituki 700 euroa

Enemmistö suomalaisista kannattaa sähkötukea 2:20
Enemmistö suomalaisista kannattaa sähkötukea

Hallitus on päässyt sopuun sähkölaskujen kertakorvausten lopullisista yksityiskohdista.

MTV Uutisten tietojen mukaan sähkötuki korvaisi sähkölaskun omavastuun ylittävästä osuudesta 50 prosenttia. Omavastuuosuus on 90 euroa ja maksimituki 700 euroa. 

Ne, joilla on kymmenen senttiä kilowattitunnilta halvemmat sähkösopimukset, eivät kuulu korvauksen piiriin.

Korvaus lasketaan neljältä kuukaudelta. Laskentaperusteena on marras-joulukuun sähkölasku. 

STT kertoi aikaisemmin, että kertakorvauksen ulkopuolelle jäävät voisivat hyödyntää aiemmin sovittuja tukia, kuten verotuksessa tehtävää sähkövähennystä.

Aiemmin on sovittu myös, että tukeen käytettäisiin kokonaisuudessaan enintään noin 400 miljoonaa euroa, ja tällä tietoa näyttää, että tässä raamissa pysytään.

Esitys on tarkoitus lähettää tiistaina lausunnolle. Tuki saattaa vielä lausuntokierroksen jälkeen muuttua.

Hallituksen sähköministerityöryhmän erityisavustajat hioivat tukea jo viime viikon torstaina, mutta sopuun ei tuolloin päästy. Sähkötuen yksityiskohdista on neuvoteltu työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) valmisteleman esitysluonnoksen pohjalta.

Myös TEMin pohjaesityksessä lähdettiin siitä, että valtio maksaisi 50 prosenttia laskusta. Näin haluttaisiin estää ylikompensointi, jonka on pelätty muun muassa kannustavan kuluttamaan energiaa enemmän.

Hallitus päätti joulukuussa, että se pohtii uusia hyvityskeinoja kotitalouksien ylisuuriin sähkölaskuihin. Sähkön hinta on noussut Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Jo aiemmin hallitus on päättänyt muun muassa sähköavustuksesta, sähkövähennyksestä ja sähkön arvonlisäveron alentamisesta 10 prosenttiin. Se tuli voimaan joulukuun alussa.

Jo päätettyjen toimien hintalappu on lähes miljardi, mutta se on menokehyksen sisällä.

Myös TEMin pohjaesityksessä lähdettiin siitä, että valtio maksaisi 50 prosenttia laskusta. Näin haluttaisiin estää ylikompensointi, jonka on pelätty muun muassa kannustavan kuluttamaan energiaa enemmän.

Juttua päivitetty klo 20.47: Päivitetty MTV Uutisten saamilla tiedoilla.

Lue myös:

    Uusimmat