Venäläisillä epäilyttävä halli armeijan maston juurella

Venäläisten omistama ja Keski-Suomessa Saarijärvellä sijaitseva outo teräsvarasto kiinnostaa Suomen turvallisuusviranomaisia. Järein turvavarustein suojattu halli sijaitsee rinteessä, hankalien liikenneyhteyksien päässä Saarijärven Kolkanlahdessa.

Metsäinen alue on strategisesti tärkeä. Muutaman sadan metrin päässä tontista sijaitsee puolustusministeriön omistama, valtakunnallisesti merkittävä tietoliikennemasto.

Hallin omistavalla yhtiöllä on yhteys Venäjän poliittiseen eliittiin. Yhtiön toimitusjohtaja työskentelee Venäjän parlamentissa duuman jäsenen, Yhtenäinen Venäjä -puoluetta edustavan Andrei Morozovin avustajana. Morozov on yksi Venäjän rikkaimmista miehistä ja Magnitogorskissa sijaitsevan terästehtaan merkittävimmistä omistajista.

Suojelupoliisi sekä keskusrikospoliisi ovat jo pitkään selvittäneet useiden poliisien voimien varastoon liittyvien asioiden taustoja. Asia kiinnostaa myös puolustusvoimia ja Huoltovarmuuskeskusta. Virallisesti poliisiviranomaiset tai puolustusministeriö eivät asiaa kommentoi.

Varasto on ihmetyttänyt paikallista väestöä viime keväästä asti. Kaukaa katsottuna jykeviltä ja metallisilta vaikuttavat seinät ovat todellisuudessa pressua. Autiota, yölläkin valaistua hallia valvovat piikkilangalla vahvistettu teräsaita, kaksinkertaiset sähköpuomit ja kamerat.

Tontilla on ollut varaston valmistumisesta lähtien hyvin hiljaista. Lähiseudun asukkaiden mukaan hallilla on ollut liikettä ainoastaan viime syksynä.

Liiketoimintamalli on ihmetyttänyt saarijärveläisiä, jotka vapaaehtoistyönä selvittävät paikkakunnalta maata hankkivien venäläissijoittajien taustoja. Saarijärveläisten mielestä varastossa ei ole logistisesti mitään järkeä. Kauppatavara viedään tavallisesti mahdollisimman lähelle markkinoita, nyt se on piilotettu mahdollisimman kauas markkinoista.

- Kukaan ei katso tätä kokonaisuutta tässä maassa. Ei osata sanoa mitä maita on myyty ja mistä on myyty. Päättäjien pitäisi oikeasti herätä ottamaan selvää siitä, mikä merkitys maan myymisellä on meidän maallemme nyt, kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden kuluttua, vaatii maakauppojen taustoja vapaa-aikanaan penkova saarijärveläinen poliisi Asko Hackzell.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat