Venäjän GP:n topit ja flopit: Tervetuloa takaisin, vanha kunnon Ferrari – Kimi Räikkösen karu jakso saavutti huippunsa

MTV Urheilun F1-toimitus listaa jokaisen ajetun osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Venäjän GP sisälsi melkoista draamaa, kun Sebastian Vettel keskeytti ja Mercedekset nousivat yllättävään kaksoisvoittoon.

Vettelin keskeytys toi radalle virtuaalisen turva-auton, jonka aikana Lewis Hamilton ohitti Charles Leclercin. George Russellin ulosajon seuraus oli turva-auto, jonka aikana Valtteri Bottas pääsi Leclercin edelle. Mercedes olivat nousseet kärkeen, kun taas Ferrari menetti totaalisesti otteensa. Leclerc ei enää pystynyt ohittamaan kumpaakaan Mercedes-kuskia. Hamilton ajoi voittoon, Bottas oli toinen ja Leclerc kolmas.

Alfa Romeon suomalaiskuski Kimi Räikkönen jäi puolestaan sijalle 13.

TOPIT:

1. Lewis Hamilton

On selvää, että Mercedeksellä kävi tuuri Venäjän GP:ssä. Se ei selitä voittoa, koska Mercedes valmisti itselleen tuurisauman. Saksalaistalli ei olisi saanut samaa hyötyä, mikäli Hamilton ja Bottas olisivat aloittaneet kisan pehmeällä rengasseoksella. Kaksoisvoitto on hurja saavutus, sillä vielä lauantaina Mercedes oli pahasti Ferrareiden jaloissa.

Silti isoin plussa lähtee Hamiltonin suuntaan. Jopa Leclerc, paremmalla autolla, oli vaikeuksissa brittikuskin kanssa. Tallikaveri Bottas ei voinut mitään MM-sarjan johtajalle. On se hämiltöni vaan kova kuski.

2. Alexander Albon

Red Bull ei ole lyönyt vielä lukkoon ensi kauden kuljettajakaksikkoaan. Jokohan olisi aika, terveisin Albon. Thaimaalaiskuskilta nähtiin jäätävä suoritus, varsinkin kun huomioi lähtökohdat. Albon aloitti kisan varikolta – lauantaina ulosajon jälkeen. Tulokaskuljettaja kokosi itsensä ja ajoi kauden parhaan kisansa. 23-vuotias kuljettaja lyö väkeviä näyttöjä pöytään. Venäjän GP:n suoritus oli sellainen, jota Red Bull on kaivannut koko kauden ajan Max Verstappenin tallikavereilta.

3. Carlos Sainz

Sainz väläytteli jo lauantaina, kun hän oli aika-ajoissa kuudes. Lähtöruutu kohosi yhden pykälän ylemmäs Verstappenin rangaistuksen myötä. Sainz tekikin räväkän hyökkäyksen viidennestä ruudusta: Mercedes-kuski Bottas jäi lähdössä taakse. Kokonaisuudessaan Sainz oli viikonlopun iso onnistuja. Sainz oli ”muun joukon” ykkönen. Tavoite täytetty.

4. Sergio Perez

Racing Point on ollut pahoissa vaikeuksissa tällä kaudella. Nykyään kanadalaisessa omistuksessa oleva talli on ollut jatkuvasti ”ynnä muuta” -joukkiota. Seitsemänneksi tullut Perez iloitsikin suoraan: ”tämä oli yksi parhaista kisoistani pitkään aikaan”. Perez päihitti muun muassa toisen McLaren-kuski Lando Norrisin ja piti Renaultin Nico Hülkenbergin takanaan. Pientä toivonkipinää kaikkien vaikeuksien jälkeen.

5. Valtteri Bottas

Bottaksen kohdalla onnistuminen rakentuu noususta. Aika-ajojen viides sija oli pettymys, mutta harppaus neljännestä ruudusta toiseksi on kova juttu. Bottaksen suoritus jätti kuitenkin kysymysmerkkejä ilmoille. Miksi suomalaiskuski oli vaikeuksissa kisan alussa? Miksi tallikaveri Hamilton oli paljon nopeampi niin lauantain aika-ajoissa kuin sunnuntain kisassa? Kaikki tämä Bottaksen suosikkiradalla.

FLOPit

1. Ferrari

Tervetuloa takaisin, vanha kunnon Ferrari. ”Miten pilata kaikki yhdessä iltapäivässä” on nimiehdotus italialaistallia kuvaavalle dokumenttipätkälle. Ferrarilla meni kaikki pieleen. Italialaistallin piti olla selkeä ennakkosuosikki – sillä oli koko joukon nopein auto. Kolmas sija ja keskeytys = raju pettymys. Ja tämä floppi koskee raakaa tulosta. Ferrari veti sunnuntain kisan niin huonosti, että se ansaitsee useamman floppimaininnan.

2. Ferrari

Toinen Ferrari-virsi tulee ennakoinnista ja valmistautumisesta. Miksi ihmeessä Ferrari, sarjan tämän hetken nopein talli, lähti kisaan pehmeillä renkailla, vaikka seoksen lyhytkestoisuus oli kaikkien tiedossa? Ferrari ikään kuin luovutti avaimet Mercedekselle, joka saattoi kytätä tapahtumia. Sitten kun niitä tuli, Ferrarin munaus oli valmis.

3. Ferrari

Kolmas ja suurin floppi liittyy Ferrarin sisäiseen sekoiluun. Leclerc nosti jo Singaporessa esille italialaistallin taktisen kankeuden. Ilmankos kismittää, kun voitto valui käsistä tallin takia. Ja sama härdelli jatkui Venäjällä. Leclerc antoi lähdössä imuedun, eikä peitellyt tallikaveriaan Vetteliä. Jos jotain on sovittu, niin miksi suunnitelmaa ei toteuteta? Ei Ferrarin olisi tarvinnut käydä keskusteluja, mikäli ennakolta sovittu suunnitelma olisi ollut edes jotenkin uskottava. Nyt Vettel takoi hurjia kierroksia, vaikka hänen piti antaa ykköspaikka takaisin Leclercille. Ilmankos ihmetyttää ja ilmankos pitää kysellä, että mikä homma.

Vain Ferrari pystyy munaamaan näin pahasti. Mutta hei, syöttöpiste Mercedeksen osumaan! Lätkätermejä lainaten.

4. Kimi Räikkönen

”Meni.” Räikkönen ei lähtenyt kiertelemään, kun häneltä kysyttiin Venäjän GP:n alun virheestä. Räikkönen sähelsi erikoisella tavalla – auto nytkähti liikkeelle jo ennen kuin kaikki punaiset valot paloivat. Ihan miehen vika, niin kuin hän itse totesi. ”Jäämiehen” tuore saldo on karua luettavaa. Kesätauon jälkeen jokainen kisa on mennyt pieleen. Joka kerta vika ei ole ollut Räikkösessä – nyt oli. Kaikista karuinta on se, että Räikkönen on ollut jatkuvasti kaukana pistesijoista.

5. Alfa Romeo

Eikä kritiikki kohdistu pelkästään Räikköseen. Alfa Romeo on romahtanut karulla tavalla. Venäjän GP:n sijat 13. ja 15. ovat synkkää luettavaa. Antonio Giovinazzi oli koko joukon viimeinen. Samaan aikaan McLaren-kuski oli kuudes. Eli yksi keskijoukosta, minne Alfa Romeon pitäisi kuulua. Italialaissveitsiläinen talli on menettänyt pahasti otteensa kauden edetessä. Se on erittäin huolettava piirre. 

Lue myös:

    Uusimmat