"Venäjälle hyvin ongelmallista" – Yhdysvaltain asevoimien komentajan mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys korostaa Itämeren strategista merkitystä

Yhdysvaltain asevoimien komentajan kenraali Mark Milleyn mukaan Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon tekee Venäjän tilanteesta Itämerellä strategisesti erittäin hankalan.

– Itämeri on strategisesti hyvin tärkeä, Milley sanoi lauantaina Tukholman vierailullaan.

Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon tarkoittaisi, että Itämeren rannikko olisi Naton jäsenvaltioiden ympäröimä lukuun ottamatta pieniä merialueita Kaliningradin ja Pietarin edustoilla.

– Venäjän näkökulmasta se tulee olemaan heille hyvin ongelmallista armeijan kannalta. Ja Natolle siitä olisi suurta etua.

Milley on vierailulla Ruotsissa, joka isännöi tänä vuonna Yhdysvaltojen johtamaa kansainvälistä Baltops 22 -merisotaharjoitusta. Perjantaina Milley vieraili Suomessa ja tapasi presidentti Sauli Niinistön.

Myös Suomen puolustusvoimat osallistuu harjoitukseen.

Naton kumppanimaiden Suomen ja Ruotsin lisäksi Baltopsissa on mukana 14 Nato-maata. Harjoituksen osallistuu noin 7 000 henkilöä, yli 45 alusta ja yli 75 lentokonetta tai helikopteria, STT kertoo.  

Tukholman satamassa komeili lauantaina esimerkiksi Yhdysvaltain maihinnousualus USS Kearsarge.

Voit katsoa videolta artikkelin alusta, millaista kalustoa Yhdysvallat on tuonut Tukholmaan harjoitusta varten.

Lue myös:

    Uusimmat