Venäjää vedetään takaisin kilpakentille – FIS:n suomalaispomo näkee Bolshunovin ja kumppanien paluun tiellä valtavia esteitä: "Voi olla mahdotonta"

Katso videolta: Näin suomalaispäättäjät kommentoivat Venäjän ja Valko-Venäjän mahdollista paluuta kansainväliseen urheiluun.

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n tuoreen, venäläiset ja valkovenäläiset takaisin kilpailuihin vapauttaneen päätöksen jälkeen on vielä pitkä lista epävarmuustekijöitä selvitettävä ennen kuin pannassa olleet urheilijat pääsevät viivalle esimerkiksi Euroopassa. FIS:n suomalaisjohtaja Martti Uusitalo avaa tilannetta hiihtolajien kohdalla. 

Kansainvälisten lajiliittojen uskotaan myötäilevän KOK:n linjaa Venäjän ja Valko-Venäjän kohdalla. FIS:n hallituksessa ja varapuheenjohtajana istuva Uusitalo uskoo, "ettei FIS ole ensimmäisenä seuraamassa KOK:ta", eikä odota lajiliiton linjan muuttuvan kuluvan kauden aikana. 

Jos FIS tulevaisuudessa sallii venäläiset ja valkovenäläiset takaisin kilpailuihinsa, kysymyksiä herättävien asioiden lista – joka pätee varmasti monessa muussakin lajissa – on Uusitalon mukaan "aika suuri". Hän avasi niistä merkittävimpiä MTV Urheilulle.  

– On maita, joissa on ensinnäkin viisumikysymykset. Eli näiden urheilijoiden liikkuminen voi olla mahdotonta tietyissä maissa.

– Sitten on kilpailujärjestäjiä, varmasti ainakin Pohjoismaissa, jotka eivät halua järjestää FIS:n kilpailuja, mikäli kyseisten maiden edustajia on mukana. 

– Lisäksi on yhteistyökumppaneita – esimerkiksi Norjassa ja Suomessa – jotka ovat indikoineet, että mikäli venäläiset ja valkovenäläiset ovat edustettuina, he eivät silloin halua olla kilpailun yhteistyökumppanina. 

Mukana on myös turvallisuuteen ja kiellettyihin aineisiin liittyviä kysymyksiä. 

– Voiko venäläisurheilijoita kohtaan syntyä jotain aggressioita tai muuta joissain maissa? Uusitalo pyörittelee. 

– Lisäksi on totta kai ollut paljon spekulaatioita myös dopingtestauksen ulkopuolella olleista urheilijoista. Onko siellä kenties tapahtunut jotain? Se on varmasti sitten (Maailman antidopingtoimiston) Wadan ja muiden asiantuntijoiden tehtävä. 

– Nämä kaikki asiat pitää totta kai huomioida.

Lue myös:

    Uusimmat