ISW: Venäjän ja Prigozhinin sopimus osin karilla, Wagnerin väitetään lähtevän Valko-Venäjältä – "Putin on epäonnistunut"

Venäjän presidentti Vladimir Putin on todennäköisesti yhä huolissaan kapinoineen Jevgeni Prigozhinin aiheuttamasta uhasta, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

ISW:n mukaan venäläislähde esitti sunnuntaina 8. elokuuta väitteen, jonka mukaan juhannuksena Venäjällä kapinoinut Wagner-palkkasotilasryhmä on lähtemässä Valko-Venäjältä.

500–600 Wagneriin kuuluvaa henkilöä on kuljetettu Valko-Venäjältä Venäjän eri alueille ja toinen vaihe palkkasotilasryhmän siirtämisessä pois Valko-Venäjältä alkaa elokuun 13. päivän jälkeen, venäläislähde väittää.

Osa Wagner-taistelijoista siirtyi Valko-Venäjälle osana Kremlin ja Prigozhinin sopimusta, joka lopetti Wagnerin moottorimarssin Moskovaan. Wagner-taistelijat saivat myös virallisten väitteiden mukaan eläköityä tai liittyä Venäjän vakinaiseen armeijaan.

Wagner-ryhmään yhdistetyn Telegram-kanavan mukaan palkkasotilasryhmän päävoimat "aktivoidaan" elokuun lopulla. Tiedossa ei ole, mitä tämä tarkalleen tarkoittaa.

Ajatushautomon mukaan venäläislähteet spekuloivat, että syynä Wagnerin väitetylle pois potkimiselle Valko-Venäjältä voi olla se, ettei presidentti Aljaksandr Lukashenka ole halukas rahoittamaan Wagnerin sotilastukikohdan toimintaa.

Lukashenka oli elänyt siinä käsityksessä, että Venäjä jatkossakin maksaisi Wagnerin aiheuttamat kulut, lähteet väittävät.

Täysin Wagner ei venäläislähteen mukaan ole Valko-Venäjältä poistumassa, sillä pieni ryhmä palkkasotilaita jäisi kouluttamaan Valko-Venäjän armeijan taistelijoita. Valko-Venäjä on julkaissut kuvia, joissa Wagner-taistelijat antavat oppia valkovenäläisille.

Wagner-joukkojen harjoitukset Valko-Venäjän kanssa huolestuttavat Puolan itärajalla – "Kaikki sanovat, että jotain varmasti tapahtuu" 2:13
Wagner-joukkojen harjoitukset Valko-Venäjän kanssa huolestuttavat Puolan itärajalla – "Kaikki sanovat, että jotain varmasti tapahtuu"

ISW:n arvio on, että näiden väitteiden totuudenmukaisuus on epäselvä, mutta ajatushautomo pitää kuitenkin todennäköisenä, että jotkin osat Prigozhinin, Putinin ja Lukashenkan sopimuksesta ovat kariutuneet.

Ajatushautomo myös arvioi, että presidentti Putin pitää Prigozhinia yhä uhkana ja pyrkii tiukasti erottamaan Wagner-johtajan ja palkkasotilasryhmän toisistaan. 

Tässä hän ei ole onnistunut, ISW katsoo. Tähän viittaavat instituutin mukaan Prigozhinin läsnäolo lähellä Wagnerin tukikohtaa Valko-Venäjällä 17. heinäkuuta sekä se, että kapinajohtaja nähtiin Venäjän ja Afrikan valtioiden tapaamisessa Pietarissa 27. heinäkuuta. 

– Prigozhin on pitänyt asemansa Wagner-ryhmän tosiasiallisena johtajana ja Putin on epäonnistunut Wagnerin ja Prigozhinin erottamisessa, ISW kirjoittaa.

Autoilija tallensi hurjan räjähdyksen Voronezhissa Wagnerin kapinan aikaan 1:00
Autoilija tallensi hurjan räjähdyksen Voronezhissa Wagnerin kapinan aikaan.

Lue myös:

    Uusimmat