Venäjä koettelee lännen yhtenäisyyttä – ex-suurlähettiläs ei usko viimeisimpien temppujen olevan ensitahdit sodalle

Onko sodan uhka Ukrainassa noussut joulun aikana? Entinen Suomen Venäjän-suurlähettiläs arvioi 5:46
Katso video: Suomen entinen Venäjän-suurlähettiläs arvioi, onko sodan uhka Ukrainassa noussut joulun aikana.

Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen sanoo Venäjän koettelevan nyt lännen yhtenäisyyttä useilla eri rintamilla. Konsulaattiin heitettyä polttopulloa ja joukkojen vetäytymistä käytetään propagandatarkoituksiin.

Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen arvioi poistuvien joukkojen määrää merkityksettömäksi nykytilanteessa, jossa Ukrainan rajan tuntumaan jää joidenkin arvioiden mukaan lähes satatuhatta venäläissotilasta.

Venäjän uutistoimiston Interfaxin mukaan yli 10 000 venäläissotilasta palaa tukikohtiinsa kuukauden kestäneiden harjoitusten jälkeen lähellä Ukrainaa. Asiasta kertovan Venäjän uutistoimisto Interfaxin mukaan harjoitukset järjestettiin usealla eri alueella, mukaan lukien miehitetyllä Krimillä. Himanen muistuttaa, että tieto pohjautuu vain Venäjän omaan tiedottamiseen, joten ilmoitus vaikuttaa pikemminkin informaatiovaikuttamiselta.

– Kaikissa oloissa Venäjän itsensä kannalta on aina myönteisempää saavuttaa tavoiteltavia asioita ilman asevoiman käyttöä ja siitähän tässä on kyse. Venäjä käyttää kovia sanoja, keskittää joukkojaan tarkoituksenaan vaikuttaa hajanaiseen ja heikkoon länteen, Himanen sanoo.

Venäjä on viime aikoina keskittänyt sotilasjoukkojaan miehittämälleen Krimin niemimaalle sekä lähelle Ukrainan rajoja, minkä on pelätty enteilevän Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Polttopulloisku sopii Venäjän retoriikkaan

Osaksi omaa informaatiovaikuttamistaan Venäjä on ottanut myös konsulaattiinsa kohdistuneen polttopulloiskun Ukrainan Lvivissä perjantaina. Venäjä nimitti tapahtunutta terroriteoksi ja vaati Ukrainalta anteeksipyyntöä. Himanen luonnehtii anteeksipyyntövaadetta paljon pyydetyksi siihen nähden, että asialla on mediatietojen perusteella ollut luultavasti yksittäinen kansalainen.

– En pidä kovin uskottavana sitä, että tällainen tapaus olisi se tekijä, joka laukaisisi esimerkiksi sotilaallista toimintaa. Mutta Venäjä käyttää tällaista tapahtumaa eri yhteyksissä. En nyt haluaisi sitä paisutella, Himanen arvioi iskun merkitystä tulehtuneelle tilanteelle.

– Venäjän retoriikkaan sopii tietysti, että mahdollisuuksien mukaan paisutellaan ja suurennellaan tällaista tapausta, Himanen toteaa.

Himanen: Tuskin kärjistyy sotilaalliseksi toiminnaksi

Vaikka Venäjän toiminta eri ilmansuunnissa näyttäytyy tällä hetkellä aggressiivisena ja talvisodan uhka leijuu Ukrainan rajojen yllä, Himanen ei usko sen kärjistyvän sotilaalliseksi toiminnaksi.

– Vaikka itsekin pidän sitä mahdollisena, on paljon todennäköisempaa, että Venäjä ei turvaudu varsinaiseen sotilaalliseen toimintaan. Sen sijaan se testaa lännen yhtenäisyyttä ja päättäväisyyttä ja katsoo, millaisia myönnytyksiä se voi saada aggressiivisen toimintansa avulla, Himanen ennustaa.

Sotilaiden vetäytyminen voi liittyä Venäjän presidentin Vladimir Putinin ilmoitukseen Venäjän ja Yhdysvaltojen neuvotteluista Genevessä tammikuussa. Himanen pitää diplomatian ylläpitämistä tärkeänä, mutta Yhdysvaltojen näkökulmasta kyse ei ole neuvotteluista, vaan keskusteluyhteyden säilyttämisestä. Venäjän vaatimuslista turvallisuustakeista ei ole lännelle realistinen pohja neuvotteluille.

– Mutta on erinomaisen tärkeää, että länsi ei omalla toiminnallaan anna Venäjälle tarpeettomia tekosyitä ryhtyä käyttämään voimatoimia. Sen takia Venäjän ehdotuksia tuskin kategorisesti torjutaan, vaan ollaan valmiita keskusteluyhteyden ylläpitoon, Himanen arvioi.

Omalla toiminnalla Himanen tarkoittaa Venäjän vaatimuksiin tarpeettoman jyrkästi reagoimista, esimerkiksi keskusteluista kieltäytymällä.

Lue myös:

    Uusimmat