Venäjän mukaan sen konsulaattiin Ukrainassa on hyökätty Molotovin cocktaililla

"Takaatteko, ettei Venäjä hyökkää Ukrainaan?"Kysymys sai Putinin tolaltaan:"Venäjä on jo petetty viidesti, teidän on annettava takuut meille" 8:02
"Takaatteko, ettei Venäjä hyökkää Ukrainaan?" Kysymys sai Putinin tolaltaan: "Venäjä on jo petetty viidesti, teidän on annettava takuut meille".

Venäjän mukaan sen konsulaattiin Ukrainan Lvivin kaupungissa on tehty viime yönä polttopulloisku, jonka johdosta Venäjän suurlähetystö Kiovassa on lähettänyt protestikirjeen Ukrainan ulkoministeriölle. Asiasta kertovat Venäjän ulkoministeriö tiedotteessaan sekä venäläinen uutistoimisto Tass.

Venäjä luonnehtii tapahtunutta terroriteoksi. Sen mukaan iskusta ei aiheutunut henkilövahinkoja.

Asiasta kertoi myös uutistoimisto Reuters, jonka mukaan Lvivin poliisi tutkii tapahtunutta huliganismina.

Venäjän mukaan polttopulloisku tehtiin varhain perjantain vastaisena aamuyönä paikallista aikaa. Venäjä vaatii Ukrainalta anteeksipyyntöä ja vaatii maan hallintoa ja poliisia turvaamaan Venäjän lähetystörakennusten turvallisuuden.

Myös Venäjän konsulaatti lähetti kirjeet asiasta Ukrainan ulkoministeriön edustajille Lvivissä sekä kaupungin poliisilaitokselle, jota vaadittiin turvaamaan konsulaatin toiminta.

Ukrainan suurlähettiläs puhutteluun Venäjällä

Venäjän ulkoministeriön mukaan tuntematon tekijä heitti polttopullon Venäjän konsulaattirakennuksen sisäänkäynnin edustalle, jossa se sytytti tulipalon ja uhkasi rakennuksen turvallisuutta.

–  On päivänselvää, että tämä röyhkeä teko oli seurausta russofobisen hysterian lietsonnasta Ukrainassa, mikä on lisännyt vihamielisyyttä Venäjän liittovaltiota kohtaan, lähetystön lausunnossa sanotaan.

Venäjä kertoo myös kutsuneensa Ukrainan Venäjän-suurlähettilään puhutteluun ulkoministeriössä.

Venäjän sotavoimat odottavat rajan takana

Diplomaattiset ukaasit lähtivät liikkeelle tilanteessa, jossa Ukrainan ja Venäjän välit ovat historiallisen kireitä. Venäjä on koonnut Ukrainan-vastaiselle rajalleen suuret määrät sotilaita ja asekalustoa ja kiihdyttänyt sanasotaa mediassa.

Monet tahot pitävät mahdollisena, että Venäjän elkeet enteilevät uutta hyökkäystä Ukrainaan ja maiden välillä vallitsevan konfliktin eskalaatiota talven aikana.

Venäjä on käynyt matalan intensiteetin konfliktia Ukrainaa vastaan vuodesta 2014, jolloin se liitti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan itseensä kansainvälisen oikeuden vastaisesti ja ryhtyi tukemaan separatistitaistelijoita Ukrainan itäosissa.

Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maljar oli sanonut Ukrainan "yhdysvaltalaisten kumppanien" arvioineen, että sota alkaa jo jouluaaton aikana.

Lue myös:

    Uusimmat