Ruotsin armeija nostanut valmiuttaan Venäjän ja Ukrainan tilanteen vuoksi: "Emme istu ja odota"

Joulupäivän uutisia minuutissa: Venäjä vetää osan joukoistaan Ukrainan rajalta – tuhansia lentoja peruttu tänäänkin 1:10
2512 1530336 LIVE Joulupäivän uutisia minuutissa: Venäjä vetää osan joukoistaan Ukrainan rajalta – tuhansia lentoja peruttu tänäänkin

Ukrainan ja Venäjän välien huonontuminen on saanut Suomen länsinaapurin Ruotsin nostamaan armeijansa valmiustilaa.

Ruotsin puolustusvoimien komentaja Micael Bydén kertoi Ruotsin armeijan ratkaisusta Dagens Nyheterille antamassaan haastattelussa. Suomessa asiasta uutisoi ensin Ilta-Sanomat.

– Emme istu ja odota, Bydén totesi DN:lle.

Dagens Nyheter kysyi Ruotsin puolustusvoimien komentajalta suoraan, onko valmiustilaa nostettu.

– Kyllä. Olemme muuttaneet valmiuttamme tilanteen edellyttämällä tavalla. Tilanne on vakava ja huolestuttava. On selvää, että olemme aktiivisempia ja olemme valmiita toimimaan nopeammin kuin yleensä, Bydén vastasi.

Yhdysvaltain arvion mukaan Venäjällä on Ukrainan rajalla 122 000 sotilasta. Reuters puolestaan julkaisi eilen satelliittikuvia, joissa näkyy, että Venäjä on keskittänyt runsaasti raskasta kalustoa rajan tuntumaan.

Joulupäivänä taasen venäläinen uutistoimisto Interfax kertoi, että yli 10 000 venäläissotilasta palaa tukikohtiinsa kuukauden kestäneiden harjoitusten jälkeen lähellä Ukrainaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jouluaattona Venäjä ilmoitti, että sen Ukrainassa sijaitsevaan konsulaattiin on tehty polttopulloisku. Venäjä lähetti asian tiimoilta protestikirjeen Ukrainalle ja vaatii tältä anteeksipyyntöä.

Venäjä on myös vaatinut NATOa vetämään joukkonsa Itä-Euroopasta. DN:n mukaan Venäjää ei myöskään miellytä NATOn yhteistyö esimerkiksi Suomen ja Ruotsin kanssa.

Presidentti Vladimir Putinilta kysyttiin torstaina, antaako hän takuut siitä, ettei Venäjä hyökkää Ukrainaan.

– Joskus tuntuu kuin eläisimme eri maailmoissa. Te lupasitte, että ette laajenna NATOa, mutta laajensitte kuitenkin. Nyt sanotte, että olette huolissanne. Voitte painua metsään huolienne kanssa. Teemme sen, mikä on meistä välttämätöntä, Putin totesi.

– Kuinka Yhdysvallat mahtaisi reagoida, jos me sijoittaisimme ohjuksia Kanadaan tai Meksikoon, Putin jatkoi.

Lue myös:

    Uusimmat