Venäjä sanoo vetäneensä Ukrainan rajan tuntumasta takaisin yli 10 000 sotilasta

Onko sodan uhka Ukrainassa noussut joulun aikana? Entinen Suomen Venäjän-suurlähettiläs arvioi 5:46
Onko sodan uhka Ukrainassa noussut joulun aikana? Entinen Suomen Venäjän-suurlähettiläs arvioi.

Venäjän asevoimien mukaan joukkoja vedettiin harjoituksista muun muassa Krimin niemimaalta.

Venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan Venäjä on vetänyt takaisin yli 10  000 sotilasta Ukrainan vastaiselta rajalta, jossa nämä olivat Venäjän mukaan harjoittelemassa noin kuukauden ajan.

Jouluyönä asiasta uutisoinut Interfax kertoo tiedon olevan peräisin Venäjän asevoimilta. Myös Venäjän puolustusministeriö sanoo, että joukkoja on siirretty, kertoo uutistoimisto AFP. Asiasta uutisoi myös uutistoimisto Reuters.

Asevoimien mukaan joukkoja vedettiin harjoituksista muun muassa Ukrainan rajan kaakkoispuolen alueilta sekä Krimin niemimaalta, jonka Venäjä liitti itseensä vuonna 2014 kansainvälisen oikeuden vastaisesti.

Venäjän Ukrainan vastaiselle rajalleen sijoittamat joukot ja kalusto ovat herättäneet epäilyjä Ukrainaan hyökkäämisestä. Venäjä on kiistänyt hyökkäyssuunnitelmat ja vaatinut länsimailta turvallisuustakeita siitä, ettei sotilasliitto Nato laajene itään.

Venäjän asevoimien komentaja: Meillä ei ole aggressiivisia aikeita

Interfaxin mukaan Venäjän asevoimien komentaja, kenraali Valeri Gerasimov on sanonut, ettei Venäjällä ole aggressiivisia suunnitelmia Ukrainaa kohtaan.

Julkisesti esitetyt arviot Ukrainan rajan tuntumaan siirrettyjen venäläisjoukkojen määristä ovat vaihdelleet useista kymmenistätuhansista yli 100 000:een. AFP kertoo, että Ukrainan arvion mukaan sotilaita olisi nyt noin 104 000.

Venäjän mukaan sillä on täydet oikeudet siirrellä joukkojaan omalla alueellaan siten kuin parhaaksi katsoo.

Venäjä on useiden vuosien ajan käynyt Ukrainaa vastaan välillistä konfliktia tukemalla Ukrainan itäosien separatistitaistelijoita.

Jouluaattona maiden välejä kiristi Ukrainan Lvivin kaupungissa Venäjän konsulaattiin tehty polttopulloisku, jota Venäjä luonnehti terroriteoksi. Iskussa ei loukkaantunut kukaan. Lvivin poliisi tutkii tapahtunutta huliganismina, kertoivat uutistoimistot.


Lue myös:

    Uusimmat