Venäjä iski tappavasti ilmasta Länsi-Ukrainaan: Ainakin kaksi kuollut

Video: Venäjä suoritti ilmaiskuja Kiovaan 0:34
Katso myös: Näin Venäjä iski viikko sitten ilmasta Kiovaan.

Venäjän yölliset iskut Länsi-Ukrainaan ovat tappaneet ainakin kaksi ihmistä, sanoo Lvivin alueen kuvernööri. Hänen mukaansa lisää uhreja saattaa vielä löytyä raunioiden alta.

Venäläiset risteilyohjukset oli kuvernöörin mukaan suunnattu kriittistä infrastruktuuria kohti.

Lvivin alue sijaitsee lähellä Puolan rajaa.

Ukrainan energiayhtiö Ukrenergon mukaan Venäjä iski myös korkeajännitelaitoksiin Ukrainan eteläosissa, minkä vuoksi yhtiön oli tehtävä hätäsähkökatkoja.

– Ei ole yötä tai päivää, ettei Venäjän terrori vaikuttaisi elämiimme, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pääsiäissunnuntain viestissään ukrainalaisille.

– Mutta me puolustamme itseämme, me kestämme.

Venäjä on viime aikoina kohdentanut ja lisännyt ilmaiskujaan Ukrainan energiainfrastruktuuriin. Ukraina varoitti perjantaina sen sähköjärjestelmän toimivuuden olevan vaarassa Venäjän iskujen takia.

Ukrainasta on viime kuukausina isketty kiihtyvään tahtiin Venäjän puolelle rajaa. Belgodorin alueen kuvernööri Vjatsheslav Gladkov kertoi sunnuntaina yhden siviilin kuolleen kylässä, joka sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä Ukrainan rajasta.

Gladkovin mukaan Ukraina oli vuorokauden sisällä iskenyt niin lennokeilla kuin tykistötulella. Lauantaina viranomaiset kertoivat evakuoineensa raja-alueelta tuhansia lapsia toistuvien iskujen vuoksi.

Ranskalta sotatarvikeapua

Ranska aikoo toimittaa Ukrainalla panssariajoneuvoja ja ilmatorjuntaohjuksia, maan puolustusministeri Sébastien Lecornu sanoi La Tribune -lehdelle myöhään lauantaina.

Ministerin mukaan ajoneuvojen osalta kyse on sadoista kappaleista. Ukraina tarvitsee Lecornun mukaan asemateriaalia, jotta se voi puolustaa pitkää etulinjaansa venäläisten yli kaksi vuotta jatkunutta laajamittaista hyökkäystä vastaan.

Ukraina on toistuvasti todennut, että muun muassa sen ammusvarastot ovat nopeasti hupenemassa. Suurimman tukijamaa Yhdysvaltain reilun 60 miljardin dollarin apupaketti Ukrainalle on ollut jumissa maan kongressissa lähes puoli vuotta.

Ranska on parhaillaan päivittämässä panssariajoneuvokantaansa, joka on osittain jopa 40 vuotta vanhaa. Lecornu kuitenkin toteaa, että ajoneuvot ovat edelleen käyttökelpoisia. Ministerin mukaan toimitusaika on tämän ja ensi vuoden alkupuolen aikana.

Ranskan hallinto on hoputtanut maan puolustusalan yrityksiä lisäämään tuotantoaan, jotta se pystyisi vastaamaan maan omaan tarpeeseen ja varmistaakseen, että jatkuva tuki Ukrainalle pystytään takaamaan.

Juttu päivitetty kauttaaltaan kello 18.28.

Lue myös:

    Uusimmat