Veivätkö hamstraajat vessapaperisi? Ei hätää, Suomen suurimman wc-paperitehtaan johtaja vakuuttaa, että tavaraa riittää: "Vielä on pari napsua varaa lisätä tehoa tuotantoon"

Koronapaniikki tyhjensi ruokahyllyt Helsingissä – MTV kysyy, miksi ihmiset hamstraavat 3:15
MTV Uutiset Live: Näin koronaviruspaniikki tyhjensi kauppojen hyllyt torstaina.

Koronavirusepidemia on saanut ihmiset Suomessa ja muualla maailmassa hamstraamaan kauppojen hyllyt tyhjiksi muun muassa wc-paperista ja säilykkeistä.

Ihmisten huoli vessapaperin riittämisestä on saanut paikoin jo hieman tragikoomisia piirteitä.

Australiassa sanomalehti julkaisi numeron, jonka välissä oli puhtaan valkoisia sivuja niin sanottuja hätätilanteita varten.

Helsingin kaupunkiympäristö muistutti Twitterissä, että jos wc-paperi pääsee loppumaan, lähes kaikista suomalaisista wc-tiloista löytyy bidé-suihku.

Suomen suurimman wc-paperia valmistavan yrityksen, Metsä Tissuen Mäntässä sijaitsevan tehtaan johtaja Kari Karttusen mukaan suomalaiset voivat huokaista helpotuksesta.

– Tällä hetkellä ei ole missään nimessä nähtävissä sellaista tilannetta, että vessapaperi loppuisi Suomesta, Karttunen kertoo MTV Uutiset Livelle.

– Tehdasta ajetaan tällä hetkellä täysillä, eli meillä on normaali tilanne. Jonkin verran koronavirustilanne on toki lisännyt kysyntää. Mutta silti olemme aika normaalissa tilanteessa.

Ennaltaehkäisy avainasemassa

Metsä Tissuen Mäntän tehtaalla on otettu huomioon Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen säädökset sekä tehtaan omat sisäiset ohjeistukset. Näin on tehty esimerkiksi sen varalta, että korona lähtisi leviämään tehtaan työntekijöiden joukossa.

– Pyrimme ennaltaehkäisemään sitä, että tuotannon jatkuvuus säilyy. Meillä on käytössä hyvin samat toimenpiteet kuin monissa muissa yrityksissä Suomessa. On tehty myös suunnitelma sen varalle, että toimintakyky säilyy, Karttunen toteaa.

Kauppojen wc-paperihyllyt loistavat tällä hetkellä monin paikoin tyhjyyttään. Mäntän wc-paperitehtaalla on varauduttu kovaan kysyntään.

– Kyllä meillä on vielä niin sanotusti pari napsua varaa lisätä tehoa tuotantoon. Voimme keskittyä päätuotteisiin ja saamme tuotantoa ylöspäin, Karttunen sanoo.

Metsä Tissueen on oltu yhteydessä myös ulkomailta. Ihmisten reaktio on yllättänyt myös tehtaanjohtaja Karttusen.

– Lukuisia yhteydenottoja on tullut samasta aiheesta, kyllä. Yhteinen huolenaihe on ollut, että riittävätkö tuotteet eli wc-paperit, Karttunen kertoo.

– Hamstraaminen on yllättänyt ehkä jossain määrin. Tällaisia tapauksia on ollut lievemmässä muodossa aiemminkin. Jonkin verran on ehkä yllättänyt ihmisten reaktio tilanteeseen. Toisaalta se on ymmärrettävää. Ihmiset haluavat varautua.

Lue myös:

    Uusimmat