Mainos

Vauvarahaa saa jo yli 50 kunnassa - Halsua avokätisin

Yhä useampi kunta on alkanut maksaa uuden asukkaan syntymästä niin sanottua vauvarahaa.

Vuonna 2008 vauvarahan sai 48 kunnassa, vuonna 2010 vauvasta maksaa jo 54 kuntaa. Lisäksi vauvaraha on suunnitteilla kolmessa kunnassa.

Suurimman summan uudesta kuntalaisesta, 3 000 euroa (1 000 euroa/vuosi) saa Halsuan kunnassa. Kuhmoinen ja Pyhäjärvi maksavat 1 000 euroa ja Luhanka 600 euroa. Isojoki, Karijoki, Lesti-järvi, Merikarvia, Siikainen ja Teuva maksavat kukin 500 euroa. Vauvarahaa maksetaan pääsääntöisesti pienissä kunnissa.

Vauvarahaa kutsutaan kunnissa myös haikararahaksi, rotinarahaksi, vauvabonukseksi, vaippa-rahaksi ja pirttirahaksi.

Jotkut kunnat muistavat vauvoja myös antamalla lahjaksi kukkia, kirjan, kellon, omenapuun taimen tai kaupungin logolla varustetun bodyn. Toisissa kunnissa vauvaperhe saa lahjaksi perhetyön palveluja, maksutonta kotipalvelua tai kunta maksaa synnyttämisestä aiheutuneet sairaalakulut.

Myös tukien kuntalisät yleistyvät

Myös lasten kotihoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen kuntalisää on maksettu tänä vuonna entistä useammassa kunnassa.

Lasten kotihoidon tuen kuntalisää maksetaan 84 kunnassa ja tuki on suunnitteilla 12 kunnassa. Kuntalisän suuruus on keskimäärin 144 euroa kuukaudessa.

Viidessä kunnassa kotihoidon tuen kuntalisä on määräaikainen kokeilu, viisi kuntaa ilmoitti, että lasten kotihoidon tuen kuntalisä on lopetettu.

Yksityisen hoidon tuen kuntalisää maksetaan 127 kunnassa, ja se on suunnitteilla neljässä kunnassa. Kuntalisää maksetaan kunnasta riippuen 50-797 euroa kuukaudessa.

Päivähoidon palveluseteli tai palveluraha on käytössä kolmessatoista kunnassa, käyttöönottoa on suunnitteilla kahdeksassa kunnassa.

Kuntaliiton kuntalisä- ja vauvarahakyselyyn vastasivat kaikki Manner-Suomen kunnat, joita on tällä hetkellä 326. Edellinen vastaava tukimus tehtiin vuonna 2008.

Tarkemmat tiedot yksittäisten kuntien maksamista kuntalisistä ja niiden ehdoista löytyvät Kuntaliiton verkkosivuilta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.