Vastatoimilla uhkaillut Kiina tuomitsi USA:n kongressin Hongkongin demokratiaa tukevan lakiesityksen – maan ulkoministerin mukaan laki "mielistelee väkivaltaisia rikollisia"

4:12
Hongkongin mielenosoitukset ovat kestäneet kuukausia. Suomalaismies kertoi elokuussa, miltä tuntuu asua keskellä Honkongin levottomuuksia.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi on tuominnut Yhdysvaltojen kongressin hyväksymän lakiesityksen, joka tukee Hongkongin demokratiaa ja ihmisoikeuksia.

Wangin mukaan laki "mielistelee väkivaltaisia rikollisia" ja sen päämääränä on "sekoittaa tai jopa tuhota Hongkong".

Yhdysvaltain kongressi hyväksyi eilen lain, joka velvoittaa maan presidentin arvioimaan vuosittain erityishallintoalueen tilaa ja poistamaan sen nauttiman kaupallisen suosituimmuusaseman, jos alueen asukkaiden oikeuksia poljetaan. Laki meni päivää aiemmin läpi kongressin ylähuoneessa eli senaatissa.

Lainsäädäntö on puhdasta sekaantumista Kiinan sisäisiin asioihin, ulkoministeri Wang sanoi Yhdysvaltain entiselle puolustusministerille William Cohenille Pekingissä, Kiinan ulkoministeriö ilmoitti.

Laki siirtyy presidentti Trumpille

Kiina uhkasi torstaina vastatoimilla Yhdysvaltojen kongressin hyväksyttyä Hongkongin ihmisoikeuksia ja demokratiaa tukevan lakiesityksen.

– Vastustamme voimakkaasti ja lujasti Hongkongiin liittyvien lakiesitysten hyväksymistä. Jos Yhdysvallat on päättänyt toimia yksin, Kiina tulee päättäväisesti ryhtymään vastatoimiin, Kiinan ulkoministeriön edustaja Geng Shuang sanoi lehdistötilaisuudessa.

Hongkongin ihmisoikeuksia ja demokratiaa tukeva laki siirtyy Yhdysvalloissa seuraavaksi presidentti Donald Trumpin hyväksyttäväksi.

Trump ei ole suoraan ilmoittanut, aikooko hän hyväksyä lain, mutta kongressin voimakas tuki saattaa pakottaa presidentin allekirjoittamaan sen.

Kiina uhkaa rajuilla vastatoimilla

Kiina on protestoinut voimakkaasti lakiesitystä vastaan ja uhannut rajuilla vastatoimilla, jos se hyväksytään. Lain hyväksyminen vaikeuttaisi entisestään jo muutenkin umpisolmussa olevia Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppaneuvotteluja.

Edustajainhuoneen ulkoasiainkomitean republikaaniedustaja Michael McCaul tuomitsi voimakkaasti Kiinan "brutaalit toimet" ja osoitti suoraan sanansa Hongkongin asukkaille.

– Yhdysvallat on puolellanne, ja Yhdysvallat tulee aina tukemaan teitä, McCaul vakuutti.

Republikaanisenaattori Marco Rubio hyökkäsi hänkin voimakkaasti Kiinaa vastaan.

– Samalla kun Kiinan kommunistinen puolue ja Hongkongin hallintoviranomaiset jatkavat Hongkongin asukkaiden perusoikeuksien polkemista ja Hongkongin autonomian rapauttamista, Yhdysvaltojen on tehtävä selväksi, että se seisoo pitkään vaalittuja vapauksiaan puolustavien Hongkongin asukkaiden tukena, Rubio jyrisi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja