Varoiteltiinko sinuakin lapsena mansikkakuumeesta? Tätä et kenties "taudista" tiennyt

Varoiteltiinko sinuakin lapsena mansikkakuumeesta? Tätä et kenties"taudista"tiennyt 0:52
Jos syö liikaa mansikoita, nousee kova kuume. Onko sinullekin väitetty näin? Varsinaista mansikkakuume-nimistä sairautta ei kuitenkaan ole olemassa. 

Lapsia varoitellaan mansikkakuumeesta, jota ei kuitenkaan varsinaisesti ole olemassa.

Jos syö liikaa mansikoita, nousee kova kuume. Onko sinullekin väitetty näin? Moni sai lapsena kuulla tarinaa "mansikkakuumeesta", johon sairastuu, jos syö liikaa mansikoita liian nopeasti.

Mansikkakuume-nimistä sairautta ei ole 

Varsinaista mansikkakuume-nimistä sairautta ei kuitenkaan ole olemassa. Lääketiede ei sitä siis tunnista.

Reaktioita mansikasta kuitenkin voi periaatteessa tulla, mikäli syöjällä on yliherkkyys tai allergia. 

– Mansikalle voi olla allerginen, mutta yleisempi ongelma mansikan syömisen kanssa voi olla koivun siitepöly, joka aiheuttaa ristiallergiaa mansikan kanssa, kertoo Allergia-, iho- ja astmaliiton allergia-, iho- ja astma-asiantuntija Katariina Ijäs.

Puolet siitepölyallergisista saa ristiallergiaoireita ruoka-aineista. Näiden ruokien proteiinirakenne muistuttaa etäisesti koivun siitepölyn rakennetta.

– Mansikkaa syödessä elimistö luulee virheellisesti, että kyseessä on koivun siitepöly, ja siksi mansikka aiheuttaa oireita, Ijäs kuvailee.

Jos kyse on ristiallergiasta, oireet usein helpottavat, kun siitepölykausi on ohi. Monille ristiallergiaa aiheuttavat ruoka-aineet myös sopivat kypsennettyinä tai käsiteltyinä. Toisaalta mansikka myös luetaan niin sanottuihin histamiinin vapauttajiin. 

– Histamiini on yksi allergiaoireita aiheuttavista välittäjäaineista, Ijäs kuvailee.

Mansikkaoireiden syy voi olla myös jokin aivan muu. Esimerkiksi mansikan mukanaan tuoma lisäkuitu voi ärsyttää suolistoa ihmisillä, joilla on muutenkin taipumusta toiminnallisiin vatsavaivoihin.

– Mansikassa on paljon ravintokuitua, ja herkkävatsaisille kerta-annoksina poikkeavan suuret määrät kuitua voivat aiheuttaa erilaisia suolisto-oireita, Ijäs kuvaa.

– On myös mahdollista, että herkästi kuumassa ilmassa pilaantuvat mansikat aiheuttavat vatsataudin, joka aiheuttaa oireet. Eli siis syitä niin sanotulle mansikkakuumeelle on tosi monia.

"Allergiset reaktiot voivat tulla lähes välittömästi ruoan nauttimisen jälkeen"

Mansikkakuumeen oireiksi kuvaillaan kuumeen lisäksi oksentelua tai ripulia. Syiksi oireille on arveltu kaikkea allergiasta uuden ruoka-aineen ahmimiseen – kenties vatsa menee suuresta määrästä hieman vieraampaa herkkua. Mansikalla on myös nestettä poistavia vaikutuksia, mikä voisi osaltaan selittää huonovointisuutta, jos marjoja syö helteillä.

Katso myös:  Pitääkö allergialääkkeitä syödä hyvissä ajoin etukäteen? Juttu jatkuu videon alla.

Pitääkö allergialääkkeitä syödä hyvissä ajoin etukäteen? Asiantuntija vastaa 1:38

Asiantuntija kertoo säännön allergialääkkeisiin – ja sen yhden poikkeuksen!

Yleisimpiä ruoka-allergian oireita ovat ihottuma, limakalvojen turvotus ja suolisto-oireet. Joillekin voi tulla myös astmaoireita, tai allergista nuhaa ruoka-aineista.

– Allergiset reaktiot voivat tulla lähes välittömästi ruoan nauttimisen jälkeen. Hitaammissa reaktioissa oireet tulevat 1—2 päivän kuluessa. Vakava, henkeä uhkaava anafylaktinen reaktio alkaa yleensä nopeasti, Ijäs sanoo.

Syö mansikoita aluksi vain vähän: "Turhaa ruokavalion supistamista pyritään välttämään"

Nykyohjeistuksen mukaan vain vakavan allergisen reaktion aiheuttaneita ruoka-aineita tulisi välttää täysin.

– Jos mansikka aiheuttaa anafylaktisen reaktion, niin silloin on tärkeää välttää mansikkaa kaikissa muodoissa, sillä vakavissa allergiamuodoissa murunenkin voi olla liikaa ja aiheuttaa hengenvaarallisen anafylaksian, Ijäs sanoo.

Jos oireet ovat lieviä, ruokia voi ja kannattaa käyttää oman sietokyvyn mukaan.

– Turhaa ruokavalion supistamista pyritään välttämään. Jos epäilee, että jokin ruoka-aine aiheuttaa vakavia oireita, kannattaa hakeutua lääkärin arvioon. Monia ruoka-allergioita voidaan tutkia allergiatesteillä ja monista ruoka-aineista voidaan tutkia komponenttitasolla, onko kyseessä ristiallergia vai allergia, joka voi aiheuttaa vakavan allergisen reaktion riskin, Ijäs vinkkaa.

Jos reaktiot jännittävät, kesän alussa mansikoita voi syödä aluksi vain pieniä määriä, ja nostaa määrää hitaasti.

– Mansikat ovat erittäin hyviä ja terveellisiä ja mansikan aiheuttamat oireet ovat kuitenkin harvinaisia, joten niitä ei kannata vältellä varmuuden vuoksi. Ja jos tuoreet mansikat aiheuttavat oireita, moni voi syödä mansikoita pakastettuina, tai vaikka kiisselinä!

Katso myös: Mitä tapahtuu, kun mansikoita liottaa puoli tuntia suolavedessä? Testasimme marjanpuhdistusniksin: 

Mitä tapahtuu, kun suomalaisesta kaupasta ostettuja mansikoita liottaa puoli tuntia suolavedessä? 2:00

Lue myös:

    Uusimmat