Ylivoimainen tapa estää mansikoiden nopea pilaantuminen – seitsemästä metodista yksi erottautui edukseen: ”Mansikat pysyivät tuoreina ja hyvännäköisinä koko viikon”

9:00 Mikä on kesän paras mansikkalajike? Uutisaamu testasi

Tuoreet mansikat ovat hintavia, ja niiden ennenaikainen pilaantuminen harmittaa. Välttääkseen tulevaisuuden pettymykset ruokatoimittaja päätti testata, millä metodilla mansikat pysyvät pisimmän aikaa tuoreina.

Videolla Uutisaamu testaa, mikä on kesän paras mansikkalajike.

Ruokatoimittaja Jesse Szewczyk osti tuoreita mansikoita ja säilytti niitä seitsemällä eri tavalla. Hän raportoi lopputuloksensa The Kitchnille.

Jesse etsi netistä parhaimpia säilytystapoja mansikoille ja valitsi niistä kokeiltavakseen seitsemän. Osa metodeista perustui mansikoiden käsittelyyn, osa taas säilytysastiaan. Miehen kokeilu kesti viikon ajan. Jos mansikat muuttivat väriä tai pehmenivät, hän laski ne pilaantuneiksi.

Jesse kertoo yhden säilytystavan erottuneen erityisesti edukseen. Lue kokeilun tulokset ja testaa tapoja itse!

Kannan poisleikkaaminen etukäteen

Tavassa mansikoiden kannat leikataan etukäteen pois. Sitten mansikat asetellaan säilytysastiaan väljiin riveihin, kantapuoli vasten astiaa. Jessen mukaan kaikki mansikat olivat seitsemän päivän jälkeen pilaantuneita. Lisäksi leikattu pää oli muuttunut inhottavan harmaaksi.

– Kannan poisleikkaaminen etukäteen on huono idea. Leikattu pää muuttuu ruskeaksi, pehmeäksi ja rumaksi, Jesse kritisoi.

Mies huomauttaa, että joidenkin vinkkien mukaan mansikat, joiden kanta on poistettu, kannattaa säilyttää sinetöitävässä pussissa tai paperin päällä. Tästä huolimatta Jesse ei usko, että mansikat säilyisivät kovin kauaa.

Mansikoiden upottaminen kuumaan veteen, jonka jälkeen säilyttäminen paperin päällä

Jesse kertoo bonganneensa vinkin ruokakirjailija Harold McGeeltä. Niksissä mansikat upotetaan reilu 50 asteiseen veteen 30 sekunniksi. Sen jälkeen ne laitetaan paperilla vuoratulle leivinpellille ja jääkaappiin.

Kuuman veden tulisi jarruttaa homeen ilmaantumista, jolloin mansikat pysyvät parempina pidempään. Metodi kuitenkin johti pettymykseen, sillä viikon jälkeen hieman yli puolet mansikoista olivat pilalla.

– Tämä oli pienoinen projekti. Mielestäni se ei ollut ajan ja vaivan arvoinen. En nähnyt juurikaan parannusta mansikoiden säilymisessä verrattuna edelliseen keinoon, enkä suosittele käyttämään tähän aikaa, Jesse summaa.

Huuhteleminen ja säilyttäminen paperin päällä

Tämä tapa on yksi yksinkertaisimmista ja yleisimmistä tavoista säilyttää mansikoita. Mansikat pestään ja laitetaan jääkaappiin paperilla vuoratussa säilytysastiassa.

Viikon jälkeen hieman alle puolet mansikoista oli pilaantunut. Jesse huomasi, että ne mansikoiden osat, jotka koskivat toisiaan, vaikuttivat pilaantuvan muita osia nopeammin.

– Märkien mansikoiden säilyttäminen jääkaapissa osoittautui jälleen katastrofiksi. Paperit muuttuivat kosteiksi ja mansikat pilaantuivat melko nopeasti. Miten tahansa säilytätkin mansikoita, varmista, että ne ovat kuivia ennen jääkaappiin laittoa, Jesse neuvoo.

Mansikoiden säilyttäminen paperin päällä huuhtelemattomana

Metodi on muuten samanlainen kuin yllä mainittu, mansikoita ei vain pestä. Jessen mukaan paperit vaikuttivat imevän kuivista mansikoista nesteitä, jotka muuten voisivat edesauttaa niiden pilaantumista. Seitsemässä päivässä noin viides mansikoista oli pilaantunut.

– Tämä toimi huomattavasti paremmin kuin versio, jossa mansikat huuhdeltiin. Tulos viittaa siihen, että kuivat mansikat säilyvät huomattavasti märkiä paremmin, Jesse pohtii.

– Metodi toimi hyvin, ja vain pieni osa mansikoista pilaantui, hän summaa.

Mansikoiden säilyttäminen ilmatiiviissä lasipurkissa

Mansikat yksinkertaisesti laitetaan ilmatiiviiseen lasipurkkiin ja jääkaappiin. Niitä ei tarvitse pestä etukäteen.

Viikon kuluttua noin kolmannes mansikoista osoitti pilaantumisen merkkejä. Eniten pilaantuneilta näyttivät mansikat, jotka olivat purnukan pohjalla.

– Metodi piti mansikat melko tuoreina, mutta oli hieman vaivalloinen. Kaikki mansikat eivät mahtuneet yhteen lasipurkkiin, joten tapa oli vähän epäkäytännöllinen, Jesse miettii.

Mansikoiden lajitteleminen ja säilyttäminen alkuperäisessä rasiassa

Jesse noukki mansikoiden seasta pois huonot yksilöt, ja säilöi ne sen jälkeen jääkaappiin niiden alkuperäisessä kartonkirasiassa. Miehen yllätykseksi lähes kaikki mansikat olivat viikon jälkeen tuoreita. Vain muutamassa esiintyi pilaantumisen merkkejä.

– Tämä oli helpoin metodi, ja tuloksetkin olivat aika mahtavia. En huuhdellut mansikoita, joten ne olivat kuivia. Rasia näytti antavan niille tarpeeksi ilmaa, mutta ne eivät silti olleet suojattomia, Jesse hehkuttaa.

Jessen mukaan vain noin 15 prosenttia mansikoista pilaantui.

Liottaminen etikkaseoksessa ja kuivaaminen salaattilingossa

Mansikat upotetaan seokseen, jossa kolme neljäsosaa on vettä ja yksi neljäsosa valkoviinietikkaa. Kun mansikat ovat lionneet, ne kuivataan mahdollisimman perusteellisesti. Jesse kuivasi ne paperilla vuoratussa salaattilingossa.

Toimenpiteiden jälkeen mansikat laitetaan jääkaappiin paperilla vuoratussa säilytysastiassa. Laita kansi astian päälle, mutta älä sulje sitä kunnolla.

– Viikon jälkeen käytännössä yksikään mansikka ei ollut pilaantunut. Minun ei tarvinnut heittää yhtäkään pois. Ainoita näkyviä pilaantumisen merkkejä olivat pienet mustat täplät siellä sun täällä, Jesse kertoo.

Metodi on työläs, mutta jos olet ostanut paljon kalliita mansikoita, Jessen mukaan vaiva kannattaa.

– Mansikat pysyivät tuoreina ja hyvännäköisinä koko viikon. Ne näyttivät lähes yhtä hyviltä kuin ensimmäisenä päivänä, mies ilakoi.

Aiotko ottaa jonkun metodeista käyttöön?

Lähde: The Kitchn

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja