Voiko muutaman vuoden vanhoja pakastemarjoja vielä syödä?

pakastemarja vadelma pakaste
Shutterstock

Nyt on aika käyttää edellisvuoden marjat pakastimesta, muistuttaa Hedelmän- ja Marjanviljelijäinliitto tiedottessaan. 

Jos pakastimessasi pyörii edelleen marjoja pursuavia muovirasioita viime satokaudelta, nyt on oikea hetki hyödyntää niitä keittiössä.

Muistathan, että ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulee kotikeittiössä kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäinliitto muistuttaa tiedotteessaan, että kevättalvi on mitä mainiointa aikaa herkutella omilla pakkasmarjoilla. Keväällä alkaa jo nimittäin uusi satokausi kutkuttamaan ja vanhat marjat jäävät herkästi pakastimen uumeniin.

– Yleisimmin pakastimien puutarhamarjoista kaksi kolmasosaa on mansikkaa ja yksi kolmasosa vadelmaa sekä muita marjoja, jota ei ole saatu talven aikana käytettyä, sanoo toiminnanjohtaja Miika Ilomäki Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta tiedotteessa.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen

Teiltäkin löytynee tämä rasia – mutta tiedätkö, mikä sen alkuperäinen nimi on? 0:18
Teiltäkin löytynee tämä rasia – mutta tiedätkö, mikä sen alkuperäinen nimi on?

Voiko muutaman vuoden vanhoja marjoja vielä syödä?

Todellisuudessa monen suomalaiskodin arkkupakastimen uumenista saattaa löytyä marjoja useammankin vuoden takaa. Voiko niitä vielä syödä? 

Pilaantuvatko marjat pakastimessa?

Marjat eivät varsinaisesti pilaannu, mutta ne menettävät makua ja vitamiineja pitkässä säilytyksessä. Lisäksi niiden rakenne voi muuttua nahkeaksi ja maku happamaksi. Jos marjojen pinnalla on paljon huurretta, se kielii yleensä pakastelämpötilan vaihtelusta.

Hedelmän ja Marjanviljelijäinliiton mukaan marjat eivät kuulu varsinaisesti herkästi pilaantuviin elintarvikkeisiin. Monellakaan ei kuitenkaan ole kotikäytössä riittävän tehokasta pakastinta varmistamaan niiden säilymistä vuodesta toiseen.

– Kotipakastimessa marjat säilyvät hyvinä vuoden tai parhaassa tapauksessa kaksi, edellyttäen, ettei esimerkiksi sähkökatko sulata pakastimen sisältöä välissä, lisää Ilomäki.

Näin hyödynnät pakastemarjat:

Hedelmän- ja Marjainviljelijäinliitto vinkkaa tapoja käyttää ja hyödyntää pakastemarjoja.

  • Käytä pakastemarjoja leivonnaisten koristeina. 
  • Edelliskauden marjat kuluvat helposti, kun niitä lisää esimerkiksi smoothieen tai puuroon.
  • Myös erilaiset monikäyttöiset hillot ja survokset syntyvät pakastemarjoista vaivatta.
  • Ylimääräisistä marjoista voi keittää helposti mehua tai mehukeittoa. Jos mehua tulee litramäärin, voi ylimääräisen vitamiinijuoman jäädyttää mehujäiksi, joista on iloa kesän kuumilla keleillä. Mehusta tehdyt jääpalat jäähdyttävät hellepäivän juoman.  

Lähteet: Hedelmän- ja Marjainviljelijäinliitto, Ruokavirasto

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.