Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Voiko muutaman vuoden vanhoja pakastemarjoja vielä syödä?

Shutterstock
Julkaistu 14.02.2022 19:56

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Nyt on aika käyttää edellisvuoden marjat pakastimesta, muistuttaa Hedelmän- ja Marjanviljelijäinliitto tiedottessaan. 

Jos pakastimessasi pyörii edelleen marjoja pursuavia muovirasioita viime satokaudelta, nyt on oikea hetki hyödyntää niitä keittiössä.

Muistathan, että ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulee kotikeittiössä kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäinliitto muistuttaa tiedotteessaan, että kevättalvi on mitä mainiointa aikaa herkutella omilla pakkasmarjoilla. Keväällä alkaa jo nimittäin uusi satokausi kutkuttamaan ja vanhat marjat jäävät herkästi pakastimen uumeniin.

– Yleisimmin pakastimien puutarhamarjoista kaksi kolmasosaa on mansikkaa ja yksi kolmasosa vadelmaa sekä muita marjoja, jota ei ole saatu talven aikana käytettyä, sanoo toiminnanjohtaja Miika Ilomäki Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta tiedotteessa.

Artikkeli jatkuu videon jälkeen

0:18Teiltäkin löytynee tämä rasia – mutta tiedätkö, mikä sen alkuperäinen nimi on?

Teiltäkin löytynee tämä rasia – mutta tiedätkö, mikä sen alkuperäinen nimi on?

Voiko muutaman vuoden vanhoja marjoja vielä syödä?

Todellisuudessa monen suomalaiskodin arkkupakastimen uumenista saattaa löytyä marjoja useammankin vuoden takaa. Voiko niitä vielä syödä? 

Pilaantuvatko marjat pakastimessa?

Marjat eivät varsinaisesti pilaannu, mutta ne menettävät makua ja vitamiineja pitkässä säilytyksessä. Lisäksi niiden rakenne voi muuttua nahkeaksi ja maku happamaksi. Jos marjojen pinnalla on paljon huurretta, se kielii yleensä pakastelämpötilan vaihtelusta.

Hedelmän ja Marjanviljelijäinliiton mukaan marjat eivät kuulu varsinaisesti herkästi pilaantuviin elintarvikkeisiin. Monellakaan ei kuitenkaan ole kotikäytössä riittävän tehokasta pakastinta varmistamaan niiden säilymistä vuodesta toiseen.

– Kotipakastimessa marjat säilyvät hyvinä vuoden tai parhaassa tapauksessa kaksi, edellyttäen, ettei esimerkiksi sähkökatko sulata pakastimen sisältöä välissä, lisää Ilomäki.

Näin hyödynnät pakastemarjat:

Hedelmän- ja Marjainviljelijäinliitto vinkkaa tapoja käyttää ja hyödyntää pakastemarjoja.

  • Käytä pakastemarjoja leivonnaisten koristeina. 
  • Edelliskauden marjat kuluvat helposti, kun niitä lisää esimerkiksi smoothieen tai puuroon.
  • Myös erilaiset monikäyttöiset hillot ja survokset syntyvät pakastemarjoista vaivatta.
  • Ylimääräisistä marjoista voi keittää helposti mehua tai mehukeittoa. Jos mehua tulee litramäärin, voi ylimääräisen vitamiinijuoman jäädyttää mehujäiksi, joista on iloa kesän kuumilla keleillä. Mehusta tehdyt jääpalat jäähdyttävät hellepäivän juoman.  

Nappaa myös ohje: Jos sinulla on mitä tahansa marjoja, kannattaa tehdä tämä piirakka – helpommaksi ei enää muutu!

Lähteet: Hedelmän- ja Marjainviljelijäinliitto, Ruokavirasto

Lisää aiheesta:

Älä tee tätä virhettä, jos pakastat marjoja!Lihaa, kalaa tai marjoja pakastimessa? Näin kauan eri ruoat oikeasti säilyvätKannattaako pakastaa vai kuivata? Asiantuntija kertoo säilöntätapojen erot: "Paras vinkki on..."Pakastimessa viime vuoden marjoja – voiko niitä vielä syödä?Aiotko ostaa kotimaisia mansikoita? Nyt kannattaa olla tarkkana: "Saattaa olla nopeasti ohi""Sitä soisi käytettävän paljon nykyistä enemmän" – Kuluttaja listasi lähimetsien aliarvostetut herkut: Poimi ravintopommit talteen
MarjatRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Marjat
  • 24.9.15:50
    Syöpä

    Suomalaisesta marjasta löytyi jälleen uusi terveysvaikutus – apua jopa syöpiin?

  • 19.9.10:29
    Ruoka

    Älä sulata pakastettuja marjoja jääkaapissa

  • 18.9.10:29
    Ruoka

    Lyömätön terveyspommi, jota kannattaa nyt syödä: "Muutama päivässä riittää"

  • 16.8.17:28
    Leivonta

    Marjapiirakka, jota kaikki rakastavat – superhelppo valmistaa!

  • 13.8.07:43
    Ruoka

    Kotimaisilla ja ulkomaisilla marjoilla yksi selvä ero – Hanna Partanen muistuttaa riskistä