Värit löysivät kodin

Muotoilijalegenda Verner Pantonin tyttären Carinin koti on täynnä vahvoja värejä, näyttäviä taideteoksia ja isän designia.

Mikä?

Carin Pantonin, hänen miehensä Clemens von Halemin ja heidän kahden poikansa koti Etelä-Saksassa.

Erityistä?

Koti on yhdistetty kahdesta talosta, joista vanhempi on vuodelta 1956 ja toinen rakennettiin 2003. Kun Carin ja Clemens ostivat alkuperäisen talon vuonna 1997, he pitivät sitä hiukan tylsänä.

– Emme voineet tehdä suurta remonttia tai laajennusta heti, joten päätin piristää kotia väreillä. Isäni auttoi niiden valitsemisessa, Carin kertoo.

Väri-idea jatkuu myös myöhemmin rakennetussa modernissa lisärakennuksessa.

– Oli valtava elämys nähdä talo ensimmäistä kertaa ulkoa pimeällä. Silloin ymmärsin, että vaimoni on luonut taideteoksen, Clemens toteaa.

Oikealla pilkottaa ulkouima-allas, joka on etenkin perheen poikien suosiossa.

Huomaa: Vanhan talon puiset ikkunaluukut on maalattu vihreällä, joka rimmaa täydellisesti nurmikon kanssa.

Älä pelkää pinkkiä!

Makuuhuoneen sänky hyllyineen on teetetty puusepällä. Hyllyn päällä on Verner Pantonin valaisimet ja niiden keskellä Pantonin taideteos, joka esittää hänen vaimonsa, Carinin äidin, huulia.

Huomaa: Niin pitkälle värimania ei sentään ole mennyt, että makkarissa saisi lukea vain pinkkejä kirjoja – vaikka aika monta niitäkin pinoista löytyy.

Värien vallassa

– Ensimmäinen yhteinen asuntomme oli tavallisen valkoinen. Sitten Carin alkoi varovasti ujuttaa värejä kotiimme: ensin hän maalasi yhden seinän punaiseksi, sitten toisen..., Clemens kertoo värihuuman alusta.

Nykyisessä asunnossa ei valkoista ole lainkaan.

Huomaa: Tähän kotiin eivät sopisi pikkusievät taideteokset. Yläkerran käytävällä ovat esillä Serge Hasenböhlerin valokuva ja Pantonin Art Chair -uniikkituoli.

Punainen tykkää mustasta

Kirjastossa voi istua Pantonin Heart- ja Peacock-tuoleilla. Pantonova-pöydän yllä roikkuu Globen-valaisin. Ruokasalin mittatilauspöydän ympärillä ovat Carinin kuuluisan isän kuuluisimmat taidonnäytteet: Panton-tuolit.

– On ihanaa, että voin elää keskellä isäni esineitä, jotka tuovat mieleeni lämpimiä lapsuusmuistoja.

Carin vaalii 1998 kuolleen Pantonin design-perintöä: hän on vastuussa muun muassa nettisivuista www.verner-panton.com.

Huomaa: Asunnon lattiat ovat väri-ilottelun vastapainoksi sävyiltään neutraaleja.

Energiaa oranssista

Carin pääsee oranssista työhuoneestaan suoraan puutarhaan tuulettamaan ajatuksiaan. Työtuoliksi sopii isän suunnittelema Tivoli. Olohuoneen takan seinään heijastuu Jennifer Steinkampin kukka-aiheinen videotyö. Muhkeat sohvat ja sohvapöytä teetettiin varta vasten tähän huoneeseen, jotta Carin sai niistä juuri haluamansa sävyiset. Vati pöydällä on tietenkin aito Panton.

Huomaa:Värit ja kalusteet ovat niin näyttäviä, että verhoja ja mattoja ei tarvita sisustusta piristämään – tai häiritsemään.

Miksi keittiön pitäisi olla valkoinen?

Vahva väritys jatkuu talossa kaikkialla vessoista lastenhuoneisiin. Myös keittiö on saanut kirkasta maalia pintaansa.

– Tarvitsen värejä, olen kasvanut niiden keskellä. Värit antavat minulle lämpöä, turvallisuutta ja iloa, Carin sanoo.

Erillinen ruokailumaja puutarhan perukoilla hehkuu vihreää. Siellä perhe istuu vieraidensa kanssa tunnelmallisia iltoja pitkälle syksyyn saakka takan ja lämpölamppujen lämmössä.

Huomaa: Hauska matto näyttää oikealta ruoholta.

Toimittanut: Anna Vartiainen
Kuvat: Andreas Mikkel Hansen

Lue myös:

    Uusimmat