Vappuruokaa 29.4.2000

toim.Sari-Leena Heilanen

Kurkkubooli


2 pl valkoviiniä ( 2 x 0,75 l)
1 l sitruunajuomaa
2 limentin mehu
koristeeksi kurkkuviipaleita
( tilavuus 2,7 l ja alkoholipit n. 6,5 %)

Sekoita viini, sitruunajuoma ja limentin mehu keskenään. Koristele booli kurkkusiivuilla.

Tuulihatut


2 1/2 dl vettä
100g margariinia tai voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
3 kanamunaa
1/2 tl leivinjauhetta
Kiehauta vesi ja rasva kattilassa. Lisää jauhot kokoajan hyvin sekoittaen. Anna seoksen kiehua, kunnes se irtoaa kattilan reunasta sekoitettaessa. Nosta kattila liedeltä.
Anna jäähtyä hetki. Lisää munat yksitellen ja sekoita hyvin. Lisää viimeisen munan mukana leivinjauhe. Pursota tai nosta kahdella lusikalla pieniä nokareita leivinpaperille.
Paista tuulihattuja 175-200 C asteessa noin 30-40 minuuttia riippuen hieman tuulihattujen koosta. Älä avaa uunin luukkua ensimmäisen 10 minuutin aikana. Täytä tuulihatut joko suolaisella tai makealla täytteellä.
Esim. Pakastemarjoilla ja kermavaahdolla tai hedelmillä ja kermavaahdolla tai kermavaahdolla johon on sekoitettu kinuskikastiketta. Voi myös täyttää tuulihatut suolaisella täytteellä, kuten Sinihomejuusto-ranskankermaseoksella, sulatejuusto-tonnikalaseoksella tai Vappuun sopivalla sillitäytteellä.

Sillitäyte


1prk silliä
1 prk kermaviiliä tai ranskankermaa
tilliä tai ruohosipulia
( valkopippuri)Valuta sillit purkista ja silppua ne pieniksi. Sekoita sillit kermaviiliin tai ranskankermaan. Silppua tilliä tai ruohosipulia vielä makua antamaan. Jos haluat voit lisätä vielä ripauksen valkopippuria makua antamaan.

Tippaleivät


3 kanamunaa
1 1/2 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
maustemitallinen suolaa

keittämiseen:
kasvisöljyä

pinnalle:
tomusokeria
Sekoita kulhossa rikki kanamunien rakenne, lisää maito ja sekoita hyvin. Lisää kuivat aineet: vehnäjauhot, sokeri ja suola. Vatkaa taikina tasaiseksi.
Laita taikina pursottimeen tai esim. puhdistettuun tomaattisose tai sinappipurkkiin jossa on korkki tallella. Kuumenna öljy valurautapadassa.
Laita padan pohjalle molemmista päistä avattu säilykepurkki. Öljy ei saa nousta tölkin reunojen yli. Pursota taikinaa tölkin sisään. Ota tölkki pois kun taikina on hieman hyytynyt.
Käännä tippaleipä reikäkauhalla, kun pinta on saanut kauniin ruskean värin. Nosta kypsynyt tippaleipä talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen öljy valuu pois. Laita jäähtyneille tippaleiville tomusokeria.

Lue myös:

    Uusimmat