Vappuna Sami tarjoili koirilleen herkkulautasen ja sai samalla idean – valmistaa nyt huikeita koirankakkuja: "Kerran kysyttiin, voivatko tätä syödä myös ihmiset"

Kootessaan koirilleen vappuherkkuja Sami Stenholm alkoi pohtia koirien syntymäpäiväkakkuja. Myytiinkö sellaisia Suomessa? Ostaisiko niitä kukaan? Nyt hän valmistaa Turussa koirille juhlakakkuja, jotka vetävät ulkonäöltään vertoja ihmisille tarkoitetuille konditoriatuotteille.

Maksalaatikko, pari nakkia. Siinä koiran syntymäpäiväkakun ainekset. Paitsi, jos Sami Stenholmilta kysytään.

Kun Samilta ensimmäisen kerran kysyttiin titteliä haastattelua varten, hän päätti tituleerata itseään leikkimielisesti koirakakku-kondiittoriksi. Sami nimittäin valmistaa Turussa koirille juhlakakkuja, jotka vetävät ulkonäöltään vertoja ihmisille tarkoitetuille konditoriatuotteille.

Ajatus pulpahti mieleen vappuna: "Aloin heti jalostamaan ideaa eteenpäin"

Ajatus kakuista hiipi Samin mieleen vappuna 2020. Hän oli tekemässä tyttöystävänsä kanssa vappuvideota, jossa valmisti toiselle koiralleen hauskan herkkulautasen: juustoa, lihaa, leikkeleitä, maksamakkaratahnaa, parsakaalia, kurkkua ja porkkanaa.

– Oli mielenkiintoista nähdä, mitä syötiin ja mitä ei. Mikä kutkutti makuhermoja, ja mikä taas sylkäistiin pois suusta, Sami muistelee.

Juustoja, maksamakkaratahnaa ja kurkunpalasia katsellessaan hänen mielessään alkoi itää uudenlainen idea. Voisiko koirille tehdä synttärikakkuja? Onko suomalaisille koirille jos olemassa sellaisia?

– Nopealla googletuksella ei löytynyt kuin maksamakkara-nakkikakkuja. Aloin heti jalostamaan ideaa eteenpäin.

"Kerran kysyttiin, voivatko tätä syödä myös ihmiset"

Nyt Samin valikoimissa on kolme erilaista kakkua. Tuotekehityksen alla on neljäs versio.

– Asiakkailla ei ole ollut mitään erityisiä pyyntöjä. Kerran kysyttiin, voivatko tätä syödä myös ihmiset. En nähnyt tälle mitään estettä, ja tarina ei kerro, maistoiko itse omistajakin kakkua, Sami paljastaa.

Koirakakuissa on koristeena rapeaa keksiä ja nuoltavaa kuorrutetta. Pääraaka-aine on proteiinia, kuten nautaa tai maksaa.

Aluksi kakkuja koristeltiin valmiilla koirankekseillä, mutta nopeasti Sami päätti opetella tekemään ne itse.

– Huomasin, että valmiissa kekseissä oli kaiken maailman "turhia" lisäaineita, ja oli epämääräistä, kuinka paljon lihaa ne sisälsivät. Nyt tiedän tasan tarkkaan, mitä ne sisältävät, ja samalla saan antaa luovuuden kukkia.

Koirakakuissa maun lisäksi tärkeää Samille on värimaailma. Kokeilemalla ja testailemalla hän onkin saanut aikaan esimerkiksi kullankeltaisia, vihreitä ja punaisiakin koirankeksejä. Tuotekehittelyä varten hän on myös maistanut niitä.

– Vaikkei koiralla olekaan yhtä monimuotoinen makuaisti kuin meillä ihmisellä, niin halusin tietää, miltä ne maistuvat ja kuinka rapeita ne ovat!

Omat koirat toimivat testimaistajina

Samilla itselläänkin on luonnollisesti koiria. Kotoa löytyivät australianpaimenkoirat Bono ja Yuma, ja myös Samin avopuolisolla on kaksi koiraa.

– Molemmat koirani ovat energisiä, onnellisia hölmöjä ja aina valmiina tekemään, joten tylsää hetkeä ei ole. Olen halunnut harrastuskoiria, koska kaikki yhteistyö ja koiran koulutus on minusta kiinnostavaa.

Koirien kanssa tulee harrastettua monenlaista; Bonon kanssa Sami on esimerkiksi kisannut rally-tokossa. Kakkuhommissa omat koirat tosin ovat jääneet vielä osittain paitsioon.

– Kokonaista kakkua he eivät ole vieläkään saaneet, Sami tunnustaa.

Bonon ja Yuman vuoksi ei kuitenkaan kannata surra. Ne ovat Samin virallisia maistelijoita. Koiriensa avulla Sami näkee, miten onnistuneita kakkuluomukset ovat.

– Tähän mennessä kaikki on maistunut, mitä eteen on annettu. Vuositasolla niille varmasti menee parikin kakkua per koira, hän laskee.

"Kyllä se oli maailman paras fiilis, kun ensimmäinen tilaus tipahti sähköpostiin"

Kakkuja ja juhlia koirille – se kuulostaa kovin amerikkalaiselta. Aluksi Samia jännittikin, miten "hullu bisnesidea" otetaan vastaan Suomessa.

– Toisaalta, kun tällaista ei vielä ollut, niin olin luottavaisin mielin. Kyllä se oli maailman paras fiilis, kun ensimmäinen tilaus tipahti sähköpostiin, hän myöntää.

Suomessakin lemmikit ovat muuttuneet "pelkistä" eläimistä perheenjäseniksi. Samin mukaan moni panostaa jo lemmikin hyvinvointiin ja esimerkiksi yhteisiin harrastuksiin.

– Lemmikkien hyvinvointi on ihmisille tärkeää, ja miksei koirakin ansaitsisi pientä hemmotteluhetkeä kakun kera, hän pohtii.

"Ruoalla 'leikittely' on ollut minusta inspiroivaa aina"

Vaikka asiakkaita on, paineita koirakakuista Sami ei kuitenkaan suostu ottamaan. Tärkeintä on luoda rennolla fiiliksellä.

– Ruoalla "leikittely" on ollut minusta inspiroivaa aina. Tässä saan nyt vapaasti toteuttaa itseäni ja leikkiä ruoalla ihan kunnolla, hän kuvailee.

Mitä koira arvostaa kakussa?

Koirien synttärikakkuja on tähän mennessä myyty "ihan kivasti". Palaute on alusta saakka ollut positiivista. Mahdollisen alkuihmetyksen jälkeen Sami on saanut monet onnentoivotukset ja kehut bisnesideastaan.

Samalla huomaa, että sana on kiirinyt, sillä tilausten määrä on kasvamaan päin.

– Minusta on myös mahtavaa, kuinka somessa jaetaan kakuistani kuvia. Vaikkei kakun hienous koiraa kiinnostaisikaan, niin kakku tuo ihan erilaisen fiiliksen ikimuistoiseen kuvaan ja juhlatunnelmaan.

Koirissa ja ihmisissä on paljon samaa. Sami uskoo, että koira-asiakas arvostaa kakussa samoja asioita kuin ihminen – siis esimerkiksi erilaisia purutuntumia ja hyvää tuoksua.

– Koirilla kun on huippuhyvä hajuaisti, joten voimakkaasti haiseva proteiini, esimerkiksi maksa, on varmasti koirien mieleen.

Koirat ovat ainakin yhdessä asiassa ihmistä helpompia asiakkaita

Samin mukaan koirat ovat kuitenkin ainakin yhdessä asiassa ihmistä helpompia asiakkaita: kakku nimittäin maistuu, vaikka se ei olisi esimerkiksi juuri oikean lämpöinen.

– Ihmisille pitää miettiä erilaisia makuyhdistelmiä, lämpötiloja ja tekstuureita, koirilla otan huomioon pääasiassa terveellisyyden ja tarvittavat ravintoaineet. Tyhjä, koirien tapauksessa nuoltu, lautanen on aina hyvä merkki siitä, että kaikki on maistunut, Sami sanoo.

– Eräs asiakas antoi palautteen, että kakku ei ollut ehtinyt kakkulaatikkoa pidemmälle, kun koira oli jo sen sieltä syönyt lähes kokonaan kenenkään huomaamatta. Mahtoi viedä hajut mennessään!

Tuunaa maksalaatikkokakku koiralle näin

Vaikka Sami on taiteillut karvaisille juhlakaluille jo kakun jos toisenkin, hän ei väheksy perinteistä maksalaatikkokakkua: se yleensä maistuu koiralle lähes sataprosenttisen varmasti, minkä lisäksi maksalaatikkoakin voi tuunata juhlavaksi.

– Maksalaatikkokakunkin voisi kuorruttaa ja tehdä hauskoja koristeita nakeista. Pienelläkin panostuksella saa ihmeitä aikaan, Sami vinkkaa.

Katso myös: Miten sujuu koirilta suppailu? Tätäkin on toimittaja Mika Tommola tutkinut!

Miten sujuu koirilta suplautailu? 7:44

Katso myös: Voiko suurikokoisen koiran ottaa pieneen kerrostaloyksiöön asumaan? 

Lue myös:

    Uusimmat