Suuntana koirapuisto? Vältä rähinät tunnistamalla kaksi pelosta kertovaa merkkiä: "Silloin sitä ei saisi ainakaan enempää ahdistaa"

Miten koiran rotu vaikuttaa aggressiivisuuteen? 2:14
Onko koiran rodulla vaikutusta sen aggressiivisuuteen? Katso Vesa Lehtosen vastaus kiisteltyyn kysymykseen.

Koiran elekielen ymmärtäminen auttaa ennaltaehkäisemään rähinöiden syntymistä koirapuistoissa. Katse kannattaa suunnata etenkin koiran häntään ja korviin, neuvoo Suomen Koirankasvattajat ry:n puheenjohtaja Vesa Lehtonen.

Kerroimme aiemmin koirapuistoissa ilmenevistä koirien käytösongelmista, joiden määrän pelätään kasvavan. Useita kahakoita lyhyen ajan sisään todistanut helsinkiläinen koiranomistaja Jenna ilmaisi huolensa siitä, että yhä useampi ihminen ei osaa lukea merkkejä lemmikkinsä aggressiivisuudesta.

Mistä sitten tietää, onko koira innoissaan leikistä vai peloissaan ja valmiina hyökkäämään?

Suomen Koirankasvattajat ry:n puheenjohtaja Vesa Lehtonen kertoi MTV Uutiset Livessä kaksi epävarmuudesta ja pelosta kertovaa merkkiä, joita koiranomistajan kannattaisi pitää silmällä. Koiran ahdistuminen voi purkautua aggressiona.

Huomio häntään ja korviin

Lehtonen kehottaa kiinnittämään huomiota koiran häntään ja korviin.

– Heiluva häntä harvoin tarkoittaa minkäännäköistä hyökkäystä tai pelkoa vaan päinvastoin iloisuutta ja reippautta.

Alas painuvan hännän lisäksi luimistuvat korvat ovat merkki koiran epävarmuudesta.

– Yleensä silloin, kun korvat alkavat painua kovin päänmyötäisesti, koira on epävarma ja silloin sitä ei saisi ainakaan enempää ahdistaa, Lehtonen sanoo.

Myös koiran ryhdin madaltuminen voi paljastaa koiran epävarmuuden, kertoo Suomen Kennelliiton ylläpitämä Hanki koira -sivusto. Selkeitä uhkauseleitä pelon vuoksi puolustautuvalla koiralla ovat murina, irvistely ja haukkuminen.

Lehtonen kuitenkin muistuttaa, että jokainen koira on yksilö, joka ilmaisee tunteitaan omalla tavallaan. Oma lemmikkinsä ja sen elehdintä onkin syytä opetella tuntemaan.

Toimi näin, jos koirapuistossa syntyy tappelu

Jos koirapuistossa pääsee joka tapauksessa syntymään rähinää, tulisi jokaisen ihmisen ottaa oma koiransa hallintaan ja poistua alueelta, Lehtonen neuvoo. Näin tilanne saadaan rauhoittumaan.

Ulkopuolisen ei pidä mennä puuttumaan koirien tappeluun, vaan tässäkin tapauksessa vastuu koirien rauhoittamisesta on niiden omistajilla.

Katso Vesa Lehtosen koko haastattelu alla olevalta videolta.

Koirien korona-ajan käytösongelmat kulminoituvat koirapuistoihin – katso koirapuiston laidalta koirankasvattajan vinkit ongelmien välttämiseksi 7:41


Lue myös:

    Uusimmat