Valloittava Nuppu-karitsa leikkii koirien kanssa ja asioi eläinkaupassa: "Luulen, että aika monet kyllä hieraisivat silmiään"

Nuppu-karitsa leikkii koirien kanssa ja asioi myös eläinkaupassa 0:34
Videolla hurmaava pikkulammas Nuppu leikkii koirien kanssa ja asioi myös eläinkaupassa!

Maikki Siutla yllätti ihmiset Turun keskustassa taluttamalla eläinkauppaan pienen Nuppu-karitsan. Nupun tulevan lauman muodostavat lampaat ja vuohet, mutta toistaiseksi Nuppu on ihastuneempi perheen koiriin!

– Luulen, että aika monet kyllä hieraisivat silmiään katsoessaan, mitä koiraa tuolla talutetaan, Maikki nauraa.

Maikki Siutla yllätti ihmiset Turun keskustassa taluttamalla eläinkauppaan pienen Nuppu-karitsan.

– Nupullahan on merkit korvissa. Se varmaan ensimmäisenä havahduttaa siihen, ettei kyseessä olekaan koira, Maikki sanoo.

"Nuppu ei päässyt isompien kanssa tissille"

Toisinaan, jos karitsoja syntyy useampia kerrallaan, yksi tuppaa jäämään jalkoihin. Nuppu oli sellainen: kahta sisarustaan pienempi, ja lisäksi kevään ensimmäisestä poikueesta.

Nuppu saapuikin Maikin perheeseen vain kuuden päivän ikäisenä.

– Nuppu syntyi ystäväni lampolassa. Sen emä oli kokematon eikä oikein osannut pitää huolta, joten Nuppu ei päässyt isompien kanssa tissille ja jäi vähän altavastaajaksi, Maikki kuvailee.

Nupusta tuli kotilammas

Koska Nupulle ei ollut tarjolla keinoemoa, se päätyi pulloruokintaan. Maikki pitää Turun Paattisilla Tyynelän terapiaeläimet -nimistä tilaa, ja suunnitelmissa oli jo aiemmin ollut ottaa eläimistön jatkoksi pikkuinen karitsa.

Niin Nupusta tuli kotilammas.

– Talvi on ollut niin kylmä, ja Nuppukin on niin pieni, aluksi se tarvitsi neljän tunnin välein maitoa. Oli helpoin ratkaisu ottaa Nuppu sisään kasvamaan ja voimistumaan, Maikki sanoo.

"Nuppu nukkuu koiran kainalossa"

Maikin perheessä on jo valmiiksi muun muassa kissoja, koiria, pupuja, hevosia ja poni. Nupun tulevan lauman muodostavat kaksi lammasta ja kaksi vuohta. Toistaiseksi karitsa tosin on ihastuneempi perheen koiriin.

– Nuppu nukkuu koiran kainalossa, ja yöllä se rauhoittuu sohvalle makuuhuoneen lähelle. Jos lapsemme päästää jonkun äänen tai itse käännämme kylkeä, sohvalta kuuluu hentoinen "bää!". Alkuun vähän jännitinkin öitä, mutta ne ovat kyllä menneet tosi hienosti. Nuppu antaa meidän nukkua, Maikki hymyilee.

– Isoin työ joudutaan varmasti Nupun kanssa tekemään siinä, että hän laumaantuisi omaan, tulevaan perheeseensä, lampaisiin ja vuohiin pihallamme.

"Lapsen kanssa nämä menevät peräkanaa"

Alusta asti Nuppu on päivittäin ulkoillut tilan lampaiden ja vuohien kanssa. Sisällä elämä on kuitenkin leppoisaa, ja Nuppu tuntuukin toistaiseksi pitävän sekä koiria että perheen alle vuoden ikäistä lasta laumanaan.

– Lapsen kanssa nämä menevät peräkanaa. Nuppu käyttää samankokoisia vaippojakin, Maikki nauraa.

Kun perhe on kokoontunut syömään, karitsa pyörii pöydän alla. Jos virtaa alkaa olla liikaa, Nupulla on taipumus painaa rallia ympäri taloa.

– Silloin pannaan tarvittaessa toppatakki päälle ja mennään ulos. Siellä Nuppu sitten saa riehua.

Katso yllä olevalta videolta Nupun ja koiraystävien ulkoilua!

"On ihanaa seurata, miten tällaista lajien välistäkin ystävyyttä pystyy syntymään"

Nuppu on toisaalta kuin pieni koira, mutta toisaalta ei: lampaan eleet nimittäin ovat koiriin verrattuina hyvin erilaisia.

– Koirathan leikkivät suullaan, ne pureskelevat ja painivat. Lampaat taas hyppelevät ja puskevat, puskeminen on niiden leikkiä, Maikki kuvailee.

Nuppu on kuitenkin löytänyt koirien kanssa yhteisen sävelen. Kun koirat Taavi ja Nelli juoksevat pihalla, Nuppu juoksee kolmantena pyöränä perässä.

– Koirat purevat keskenään toisiaan, ja Nuppu menee välillä puskemaan niitä pyllyyn. On ihanaa seurata, miten tällaista lajien välistäkin ystävyyttä pystyy syntymään, Maikki sanoo.

"Se tykkää pyöriä lampaiden kanssa, mutta..."

Jos isommat lampaat yrittävät tutustua Nuppuun liian kovakouraisesti, koirat menevät väliin. Nupulla on kuitenkin myös luontainen kiinnostus omaa lajiaan kohtaan.

– Se tykkää pyöriä lampaiden kanssa, mutta kun minä lähden lampaiden luota, se ryntää perään ja seuraa. Nuppua ei oikeastaan edes tarvinnut opettaa kävelemään hihnassa, koska se haluaa luonnostaan kävellä lähellä, se on sille turvallista.

"Kaikki kaupassa sillä hetkellä asioineet tulivat ottamaan Nupusta kuvaa"

Nupusta tuli pienimuotoinen paikallisjulkkis, kun Maikki kävi sen kanssa eläinkaupassa. Kylmän talven vuoksi Nuppu tarvitsi uuden talvitakin, mutta pitkäjalkaiselle ja lyhytkroppaiselle lammasvauvalle pukinetta ei voitu ostaa kokeilematta.

Niinpä Nupulle pantiin vaipat, ja sen kanssa ajeltiin shoppailemaan.

– Kyselimme tytön kanssa ovella, saako tällaisen vähän erilaisemman tyypin kanssa tulla sisään, Maikki muistelee.

Liikkeessä oli samaan aikaan sekä suurta että pienempää koira-asiakasta. Nupun läsnäolo ei kuitenkaan aiheuttanut suurta hässäkkää.

– Sovittelimme takkeja, ja luulen, että kyllä kaikki kaupassa sillä hetkellä asioineet tulivat ottamaan Nupusta kuvaa ja rapsuttelemaan. Nuppu puolestaan oli kuin olisi aina kaupassa käynyt, Maikki kiittelee.

"Toivon, että Nuppua voisi jatkossa kuljettaa mukana"

Maikin toiveena olisikin totuttaa Nuppu kaikkeen mahdolliseen. Kevään tullen sen kanssa on tarkoitus kävellä Turussa enemmänkin, ja mahdollisesti myös ajella liikenteessä.

– Toivon, että Nuppua voisi jatkossa kuljettaa mukana. Käymme välillä erilaisissa tapahtumissa tai tapaamassa asiakkaita, ja jos Nuppu voisi tuntea olonsa hyväksi muuallakin kuin kotona, sen voisi ottaa mukaan.

"Eläimet antavat hoivaa ja hellyyttä, jota muiden ihmisten voi olla vaikea välittää"

Maikki on koulutukseltaan sosionomi ja ratkaisukeskeinen eläinavusteinen valmentaja. Hän tekee eläinavusteista kuntoutus- ja terapiatyötä. Se tarkoittaa, että asiakkaan kanssa vaikkapa hoidetaan eläimiä: ruokitaan lampaita, harjataan ponia tai siivotaan kanin asumusta. Samalla voidaan jutella kaikenlaisista asioista.

– Kun eläin on siinä, niin on helpompi puhua. Eläimet antavat hoivaa ja hellyyttä, jota muiden ihmisten voi olla vaikea välittää, sekä paljon myös iloa ja hauskuutta. Eläin hyväksyy sinut sellaisena kuin olet, oli päivä sitten surullinen, iloinen tai kiukkuinen, Maikki sanoo.

Eläin on aina vilpittömästi oma itsensä. Tilan eläimet voivat istua rennosti paikallaan, mutta toisaalta järjestää kepposia ja yllätyksiä. Poni voi yllättäen lähteä viipottamaan karkuun, jos se huomaa kauempana hyvännäköisen ruohotupon.

– Eläin antaa lohtua ja hyväksyntää, luottoa tulevaan: tämä hyvä hetki on nyt tässä läsnä, ja niitä voi tulla myöhemminkin lisää, Maikki sanoo.

Nupun työtä tulee olemaan rapsutettavana oleminen

Nupunkin työtä tulee olemaan lähinnä läsnä ja rapsutettavana oleminen. Jos se tottuisi vierailuihin kaupungissa, Nupun voisi viedä retkelle tai vierailulle vaikkapa lastenkotiin tai vanhustentaloon.

Toistaiseksi pieni Nuppu on ollut täydellinen hitti sekä netissä että asiakkaiden keskuudessa.

– Sekin on tosi söpöä, kun asiakas syöttää Nuppua pullolla. Lampaillahan se pienenpieni häntä viuhtoo kovasti, kun ne imevät ja tuntevat mielihyvää, Maikki sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat