Mainos

Vapaudenaukio: Tallinnan uusi kohtauspaikka

Kesällä 2009 tallinnalaiset saivat takaisin tärkeän osan kaupungistaan, nimittäin Vapaudenaukion (Vabaduse väljak). Tsaarinvallan loppuajoista lähtien ja läpi koko Viron ensimmäisen itsenäisyyden tämä aukio vanhankaupungin laidalla oli symbolisesti merkittävä virolaisuuden keskus ja kansan suosima kohtauspaikka.

1980–90-luvuilla aukio jotenkin ajautui parkkipaikaksi - paljolti kaupunkilaisten itsensä ja kaupunkisuunnittelijoiden piittaamattomuuden takia. Yli 10 vuotta sitten sen jälleenrakentamista alettiin kuitenkin suunnitella, niin että pysäköinti siirtyisi maan alle, ja maan pinnalle saataisiin autoton, avoin virkistysalue. Rakennustyöt käynnistyivät vuonna 2008, ja vuoden ankaran aherruksen, 9 000 betonikuutiometrin ja lukemattomien graniittilaattojen jälkeen uusi Vapaudenaukio oli vihdoin valmis. Siitä saatiin hienostunut kaupunkilaisten olohuone penkkeineen, kahviloineen ja taidegallerioineen.

Vapaudenaukiolla huomaa pian, että toisin kuin vanhankaupungin Raatihuoneentorilla eli sen "sisaraukiolla", sitä reunustavat rakennukset ovat varsinainen arkkitehtoninen sillisalaatti. Art deco- ja funkistaloineen Vapaudenaukion reunamat ovat ennen kaikkea erinomainen näyte 1930-luvun rakennusbuumista. Näiden lisäksi siellä sijaitsee myös 1860-luvulla rakennettu kirkkaankeltainen, uusgoottilainen Johanneksenkirkko. Aukion länsilaidalla kohoava valtava, ristihuippuinen pylväs puolestaan on yksi uusista elementeistä. Kyseessä on Viron vapaussodan (1918–20) ja silloisen ankaran itsenäisyystaistelun muistomerkki.

Jotta saisi käsityksen tämän aukion kaukaisemmasta historiasta, täytyy katse suunnata alas. Aukion luoteiskulmalla on maassa suuri lasipaneeli, josta näkyvät keskiaikaisen Harjun porttitornin perustukset ja portaat.

Ja vielä lisää historiaa – hauskasti tekniikalla höystettynä – löytyy uudesta AHHAA-tiedekeskuksesta, joka sijaitsee maanalaisessa galleriassa aukion vastalaidalla. Ahhaa on interaktiivinen puuhakeskus, jossa lapset ja nuoret aikuiset pääsevät tutustumaan tieteen ja tekniikan saloihin. Interaktiivisen osan lisäksi Ahhaassa on Vapaudenaukion 5000-vuotisesta historiasta ja äskeisten rakennustöiden aikana tehdyistä arkeologisista löydöistä kertova perusnäyttely.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.