Vantaalainen Sonya, 17, kuvasi häntä ahdistelleita aikuisia miehiä videolle – satoja tuhansia katselukertoja: "Tämä on se todellisuus"

Sonya, 17, kuvasi häntä ahdistelleita aikuisia miehiä videolle: ”Tämä on se todellisuus” 0:50
Tämä Sonyan kuvaama video lähti leviämään sosiaalisessa mediassa.

Alaikäinen Sonya kertoo, että hänen peräänsä huudellaan päivittäin. Näin tekevät myös aikuiset miehet. Häneen yritetään myös koskea ilman lupaa.

Vantaalainen Sonya Nguyen, 17, julkaisi kokemastaan ahdistelusta TikTok-tilillään videon, joka on kerännyt jo satoja tuhansia katselukertoja. Katso video yltä!

Kaikki alkoi, kun teinityttö oli kävelemässä ystävänsä kanssa Vantaan Hiekkaharjussa, kun hän huomasi kaksi vanhempaa miestä tiellä. 

–  Ne oli huudelleet muille lenkkeilijöille ja naisille siinä, Sonya aloittaa tapahtumien kuvailun.

Sonyalle tuli tunne, että hän ja hänen ystävänsä olisivat miesten seuraavat kiusankohteet.

–  Sä kyllä huomaat, kun joku on tulossa puhumaan sulle sillä tavalla, hän huomauttaa.

"Silloin alkoi se huutelu"

Hän päätti laittaa puhelimensa kameran päälle varmuuden vuoksi. Mitään ei aluksi kuitenkaan tapahtunut.

– Se oli sellainen pitkä tie, oltiin kävelemässä ja puhumassa. Ei oltu tehty tai aikeissa tehdä mitään ihmeellistä, Sonya kertoo.

Tytöt kävelivät aikuisten miesten ohi.

– Olin ehtinyt laskea kameran, kun tajusin, että ne halusivat nähdä, mitä ne halusivat. Silloin alkoi se huutelu, Sonya kertoo.

"Miehet olivat alkaneet seurata meitä"

Sonya uskoo, että asiaton käytös, kuten naisille huutelu ja ohikulkijoille naureskelu, oli miehille jokapäiväistä huvia.

– Ihan sama, kuka nainen meni siitä, niin ne naureskelivat ja sanoivat niille jotain. Kukaan ei sanonut niille vastaan mitään.

Sonya videoi ahdistavaa tilannetta kolmen minuutin ajan. Yllä olevalta videolta voit nähdä minuutin verran sanavaihtoa, muun muassa sen kun Sonya muistuttaa hävyttömiä puhuvia miehiä siitä, että hän on alaikäinen.

Tilanne eskaloitui lopulta niin, että Sonya ystävineen joutui juoksemaan miehiä pakoon läheisen taloyhtiön pihalle.

– Me käännyttiin ja huomattiin, että ne miehet olivat alkaneet seurata meitä, Sonya muistelee.

Videolla ollut tilanne oli Sonyasta ollut pelottava. Hän oli kuitenkin ajatellut tilanteessa, että hänen on pakko sanoa jotain ja puolustautua.

Ahdistelu voi olla jokapäiväistä

Videolla nähty tilanne ei ollut ensimmäinen kerta, kun Sonya on kokenut seksuaalista häirintää vanhemmilta miehiltä. Se ei ollut edes ensimmäinen kerta tuona päivänä.

– Jokapäiväistä se on, vaikka moni ei halua uskoa sitä, Sonya toteaa.

Epätoivottu käytös tulee usein nimenomaan vanhemmilta miehiltä, ei niinkään Sonyan ikäisiltä pojilta. Hän kokee vanhempien miesten huutelun pelottavaksi. Aina se ei jää huuteluun, vaan häntä on yritetty myös koskea.

– Se on tosi ällöttävää, hän kertoo.

"Jokapäiväistä"

Ensimmäisen kerran Sonya kiinnitti huomiota vanhempien miesten asiattomaan käytökseen noin 10-vuotiaana.

– Ei se ollut silloin jokapäiväistä, mutta silloin ensimmäisen kerran jäin sitä miettimään. Miksi toi mies tööttäsi, jäi juttelemaan tai pyysi mua sen autoon, Sonya muistelee.

Sonya kertoo, että on jo pitkälti tottunut epätoivottuun huomioon, mutta se herättää hänessä edelleen sekavia tunteita.

– Se tuntuu tosi sekavalta. Toisaalta se on tosi normaalia, kun se on jokapäiväistä, hän pohtii.

– Mulle ei koskaan tulisi mieleen alkaa huutelemaan kenellekään pikkulapselle tai vihellellä kenenkään perään, hän huomauttaa.

"Mietin, mikä mussa on vialla"

Välillä Sonya on miettinyt, onko hänessä itsessään jotain vikaa.

– Olen itkenyt kavereille ja mietin, että onko mussa se vika, onko se mun vaatteet. Siinä ei kuitenkaan ole mitään järkeä: kun olen hupparissa ja lökäreissä, mua yritetään silti koskea, hän pohtii.

– Mietin, mikä mussa on vialla. Kyllä se on tosi raskasta, Sonya toteaa.

Sonya on ennenkin kuvannut vastaavanlaisia tilanteita. Äskettäin TikTokissa julkaistu video on kuitenkin ensimmäinen, jonka Sonya latasi someen. Videolla on tähän mennessä näyttokertoja yli 870 000 ja kommentteja on tuhansia.

– En ollut ennen uskaltanut, kun ajattelin, että ihmiset eivät tykkäisi siitä. Siitä tulee niin paljon negatiivista palautetta. Ihmiset sanoo, että tuo on feikkiä tai tuo on lavastettua. Yleensä näytän niitä videoita vain kavereille, Sonya kertoo.

Video on herättänyt tunteita puolesta ja vastaan

Videon saama huomio tuntuu Sonyasta pääosin hyvältä.

– Tosi monet äidit ovat tulleet sanomaan, että olin tosi rohkea ja sanoin tosi hyvin niille miehille. Se tuntuu ihanalta, hän kertoo.

Sonya arvioi, että 60 prosenttia kommenteista on positiivista, mutta paljon negatiivistakin mahtuu mukaan.

– Moni sanoo juurikin, että tuo oli feikkiä tai lavastettua tai sitten niin, että tuohan oli pelkkää iskemistä. Ihan hirveää kuulla, kun aikuiset miehet sanovat, että tuo oli feikki tai älä nyt vikise. Nämä kommentit ovat ihan hirveitä, mitä olen saanut, Sonya toteaa.

– Tosi hyvä, et monet ovat nähneet tuon videon, mutta on se myös pelottavaa, Sonya sanoo.

Hän kuitenkin toivoo, että ihmiset ymmärtäisivät, kuinka jokapäiväistä videolla olevat tilanteet ovat monille.

Mitä sulla oli päällä?

Moni on kysynyt, mitä Sonyalla oli päällä kuvaustilanteessa.

– Siinäpä vasta kysymys. Mulla oli päällä musta cropattu pitkähihainen ja farkut, hän toteaa.

Kysymys saa Sonyan kuitenkin huokaisemaan syvään.

– Satoja kommentteja on tullut, että mitä mulla oli päällä ja sellaisia, että oliko mulla jotkut "huoran vaatteet". En edes tiedä, mitä tuohon pitäisi vastata, Sonya tuhahtaa.

Hänellä kuitenkin on selkeä mielipide kaikille, jotka miettivät hänen vaatetustaan.

– Silloin sä olet osa ongelmaa, jos tuon videon nähdessäsi ajattelet ensimmäisenä, että se oli feikki tai mietit, että mitä mulla oli päällä, tai että oli väärin kuvata niitä miehiä. Sä olet silloin osa sitä ongelmaa, hän summaa.

Sonyan mielestä jokaisella on oikeus kulkea ulkona ilman häirintää farkuissa, talvivaatteissa tai vaikka halutessaan bikineissä.

– Ei siinä ole mitään, jos sä olet mun ikäinen poika ja yrität iskeä. Mutta jos sä olet aikuinen mies ja yrität koskea muhun, niin se on ihan eri asia, Sonya toteaa.

Hänen on vaikea ymmärtää, miten vaatetus voisi olla jotenkin ratkaisevassa asemassa ja oikeuttaa miesten asiattoman käytöksen alaikäistä kohtaan. Sonyalla on sitä paitsi ollut vastaavanlaisia kokemuksia, kun päällä on ollut toppatakki ja ulkohousut.

– Moni kysyi myös, onko katsominen nykyään myös laitonta? Ei tietenkään ole, Sonya tuhahtaa.

Hän muistuttaa, että hänellä on oikeus puolustautua epätoivottua huomiota vastaan.

– Jos ei koskaan sano kenellekään, että se, mitä ne tekevät, on väärin, niin ei ne tule koskaan muuttumaan, Sonya pohtii.

Sonya toivoo, että ihmiset ymmärtäisivät, että seksuaalinen häirintä on jokapäiväistä monelle.

– Tämä on se todellisuus, hän toteaa.

Sonyan kokemuksesta uutisoi ensimmäisenä Me Naiset

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Videon lähde: Sonya Nguyen

Lue myös:

    Uusimmat