Vanhoja autoja romutettiin viime vuonna ennätysmäärä – auto saa uuden elämän 600 kattilana

2:02

Viime vuonna Suomessa romutettiin ennätysmäärä autoja, sillä niitä päätyi kierrätykseen lähes 90 000, joka on lähes viidenneksen enemmän edellisvuoteen verrattuna.

– Se oli ennätysvuosi. Saatiin yli 88 000 autoa romutettua, kun romuttamoon saatiin metsistä ja pihoilta pois vanhoja kulkuneuvoja, toteaa toimitusjohtaja Arto Silvennoinen Suomen Autokierrätyksestä.

Romuautojen kierrättäminen on tehty helpoksi. Autot haetaan pihalta ilmaiseksi. Tilauksen voi soittaa tai tehdä netissä.

Romutuspalkkio toimi viime vuonna kannustimena. Meillä kierrätettävien autojen keski-ikä nuoreni kuukaudella reiluun 20 vuoteen, kun se EU-maissa on keskimäärin vain 15 vuotta.

– Autoista saadaan hyödynnettyä 100 prosenttia, mutta kysyntä määrittää kokonaishyödyn. Järjestelmässä se käsittääkseni pyörii 95 prosentin paikkeilla, sanoo puheenjohtaja Kari Laine Suomen Autopurkaamoliitosta.

Auton romuttaminen on myös ympäristöteko, josta naapurikin kiittää. Auton valmistuskulut tulee kuitatuksi jo 10 vuodessa.

Suurin osa päästöistä tulee ajetuista kilometreistä. Vuosittain uusien autojen päästöt laskevat muutamalla prosentilla.

Silvennoisen mukaan autojen selkeä nuorennusleikkaus saataisiin aikaan autoverotusta muuttamalla, joka vääristää käytetynkin auton arvon loppuun saakka.

Romutettava auto päätyy kierrätykseen sen jälkeen, kun siitä on otettu käyttökelpoiset varaosat.

Siitä tulee terästeollisuuden raaka-ainetta ja se saa uuden elämän esimerkiksi 600 kattilana. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja