Vanhempia sakotettiin poikansa laiskuudesta – teini vei vetelyyden aivan uudelle tasolle: ”En tiedä, mitä hänen päässään liikkuu”

Uneliaat koululaiset 5:54
Pitäisikö koulun alkaa myöhemmin? Unitutkija Markku Partisen mukaan kahdeksalta alkava koulupäivä voi olla liian aikainen.

Uudessa-Seelannissa teini-ikäisen pojan vanhemmat tuomittiin sakkoihin, sillä he eivät olleet saaneet erityisen velttoa lastaan kouluun. Poika itse kertoo NZ Heraldille olevansa niin laiska, ettei jaksa nousta opintielle vaan mieluummin nukkuu pitkään ja kuluttaa aikaansa kotona.

Aamuväsymys on nuorten yleisin unihäiriö, joka on usein seurausta myöhäisestä nukkumaanmenosta. Vanhempien voi olla vaikeaa saada teiniään ylös sängystä ja menemään kouluun myös kapinahengen vuoksi. Uudessa-Seelannissa Otagossa asuvan nuoren aamukankeus on kuitenkin saavuttanut aivan uuden mittaluokan.

15-vuotias poika oli jatkuvasti kieltäytynyt nousemasta aamulla kouluun yksinkertaisesti laiskuutensa vuoksi. Velttoutensa ansiosta teini oli noin kolmen kuukauden aikana lähes kolme neljännestä pois koulusta. Useimmiten poissaolo ei ollut aiheellista, vaan poika yksinkertaisesti lintsasi.

Pojan molemmat vanhemmat tuomittiin 50 Uuden-Seelannin dollarin, eli vajaan 30 euron, sakkoihin sen jälkeen, kun nuoren käytös ei ollut muuttunut vanhemmille lähetyksestä varoituksesta huolimatta.

Tuomari kertoi ymmärtävänsä, että vanhemmat olivat yrittäneet saada lastaan tuloksetta kouluun ja että teini-ikäisiä voi olla erittäin vaikea saada noudattamaan sääntöjä. Siltikin oikeus katsoi, että vanhempien velvollisuus on saada lapsensa kouluun, kunnes tämä on 16-vuotias.

Suomalaisvanhempienkin pitää saada lapsensa kouluun

Myös Suomessa perusopetuslain mukaan oppivelvollisen tulee osallistua opetukseen. Vanhemman tehtävänä on huolehtia, että nuori suorittaa oppivelvollisuutensa, kertoo Mannerheimin lastensuojeluliitto.

Oppivelvollisuus jatkuu tällä hetkellä aina lukuvuoden loppuun asti sinä lukuvuonna, jona nuori täyttää 17 vuotta. Uusi hallitus kuitenkin aikoo pidentää oppivelvollisuutta toisen asteen suorittamiseen. 

Jos nuori ei käy koulua tai laiminlyö muuten opiskeluaan, vanhempi on lapsensa toiminnassa viime kädessä vastuussa.

Teini antoi haastattelunkin sängystä

NZ Herald puhui uusiseelantilaisen teinin kanssa, joka vastasi haastatteluun aiheeseen sopivasti sängystään. Teini kertoi, ettei jaksa vaivautua kouluun ja kertoi olevansa niin laiska, ettei pääse ylös pedistään.

Teinistä tuntui kuitenkin pahalta, että hänen käytöksensä johti syytteisiin ja vanhempien sakottamiseen.

Äidin keinot vähissä

Pojan äiti Donna Davey kertoo, että hän on yrittänyt jatkuvasti saada teiniä kouluun – ja epäonnistunut kerta toisensa jälkeen. Mitä vanhemmaksi poika on tullut, sitä säännöllisemmäksi lintsaaminen on muodostunut.

– En tiedä, mitä hänen päässään liikkuu. Hän on vain laiska pieni raukka, Donna kertoo.

Donna on työtön ja viettää itsekin päivät kotosalla. Äiti kertoo, ettei poika juurikaan näe ystäviään, mutta on innostunut auttamaan yhden toverinsa maatilalla. Tätä vanhempi pitää turhauttavana.

Donnalla on neljä lasta, joista 15-vuotias poika on nuorin. Äiti ottaa vastuun laiskan kuopuksensa käytöksestä, mutta muistuttaa, että hänellä ovat keinot vähissä.

– En voi fyysisesti raahata häntä sängystä, koska se olisi pahoinpitelyä, eikö?

Lue myös:

    Uusimmat