Koulukiusattu poika teki itsemurhan – surun murtama äiti: "He sanoivat minulle, ettei mitään kiusaamista ole"

2:02
Jos läheinen avautuu itsetuhoisista ajatuksistaan, tärkeintä olisi olla hiljaa ja kuunnella. Haastateltavana Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen.

Koulukiusattu poika teki itsemurhan, sillä hän oli väsynyt kiusaamiseen. Koulu kiistää kiusaamisen, eikä pojan äiti saa koskaan tietää, miksi hänen poikansa teki niin kuin teki. 

Kiusaaminen on valitettavan yleistä nykyään. Se on vakava asia, joka voi aiheuttaa ihmiselle traumoja, joiden vaikutukset näkyvät monin tavoin vielä aikuisiälläkin

Kiusaaminen ei välttämättä jätä vain arpia, vaan johtaa pahimmillaan kiusatun äärimmäiseen ratkaisuun, itsemurhaan

"Luulin, että hän tuli toimeen sen kanssa"

– En olisi ikinä voinut uskoa, että hän menisi näin pitkälle. En ikinä, 10-vuotiaan poikansa menettänyt äiti kertoo ABC7-sivuston mukaan.

Kahden lapsen äiti, Cystal Smith, kertoo, että hänen Kevin-pojallaan oli maailman suurin hymy. Poika kävi viidettä luokkaa ja hän rakasti piirtämistä ja maalaamista. Päällisin puolin Kevin vaikutti olevan oikein onnellinen lapsi.

– Kevin oli hieman hömelö poika. Hän oli minun oma ryhmärämäni, äiti kuvailee vilkasta poikaansa.

Kaikki ei kuitenkaan ollut niin hyvin, miltä näytti: pojalla oli kaikkien tietämättä erittäin suuria vaikeuksia koulussa ja hän kävi päivittäistä taistelua päänsä sisällä. Kevin oli koulukiusattu.

– Luulin, että hän tuli toimeen asian kanssa.

Tilanne oli itse asiassa ollut odotettua pahempi. Kevinin kiusaajat ja luokkakaverit muun muassa kehottivat pojan tappamaan itsensä, sillä ”hän ei kuulu joukkoon”.

– Kun kiusaaminen muuttui fyysiseksi marraskuussa, Kevin tuli kotiin itkien, koska hän ei pystynyt puolustamaan itseään, kun yksi pojista löi häntä useaan kertaan nyrkillä, Crystal kertaa.

Sitten, tammikuun 21. päivänä, Kevin sai tarpeekseen. Pienestä koululaisesta tuntui, että hän oli tullut tiensä päähän.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Äiti sai hirvittävän puhelun kesken työpäivän

Kevin ja hänen 13-vuotias siskonsa astuivat ulos koulubussista koulupäivän päätteeksi. Heidän äitinsä oli vielä tuona kellonlyömällä töissä, poissa kaupungista. Lasten isäpuoli oli taas matkalla töistä kotiin, mutta hän saapui kotiin liian myöhään, eikä pystynyt estämään tapahtunutta.

Äiti sai yhtäkkiä tyttäreltään puhelun, joka muutti hetkessä koko perheen elämän.

– Hän vain huusi täyttä kurkkua puhelimeen, enkä saanut hänen puheestaan aluksi mitään selvää, äiti muistelee hirvittävää puhelua.

– Sitten hän huusi ”Kevin”.

Pian perheenäiti saikin kuulla, että Kevin-poika oli tehnyt itsemurhan perheen kotona. Hän oli hirttäytynyt kaapin oveen.

Valitettavasti mitään ei ollut tehtävissä: Kevin oli kuollut.

– Kaikki tuntui niin epätodelliselta. Jähmetyin paikalleni, valtaisan menetyksen kokenut äiti kertoo.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Pienten lasten itsemurhat ovat lisääntyneet dramaattisesti

Kevinin tapaus ei ole mitenkään poikkeuksellinen, sillä lasten tekemät itsemurhat ovat kasvaneet dramaattisesti Yhdysvalloissa.

– Siitä on valitettavasti tulossa eräänlainen epidemia – eikä vain täällä, vaan kaikkialla, neuvonantaja Allie SaulsHeritage Behavioral Health Consultants -laitoksesta kertoo.

Asiantuntijan mukaan nuorten tapauksiin liittyy selvästi neljä yhdistävää tekijää: koulustressi, sosiaalinen media, kotiongelmat sekä kiusaaminen, jota tapahtuu valtavasti kouluissa. Kiusaamisen lisääntyminen on ongelmallista, sillä se voidaan tehdä helposti salassa aikuisilta.

– Koulun tulisi olla turvallinen paikka, Sauls toteaa.

Saulsin mukaan Kevinin itsemurha on todiste lasten tekemistä itsemurhista, joihin törmää enenvissä määrin myös elokuvissa ja TV-sarjoissa.

Siksi Sauls sanookin, että vanhempien olisi tärkeää pitää huoli lastensa henkisestä terveydestä. Hänestä vanhempien tulisi keskustella aiheesta lastensa kanssa.

Koulu kiistää väitteet kiusaamisesta

Kun Kevinin tapausta tutkittiin hieman tarkemmin, koulun edustajan mukaan poika, joka oli käynyt Kevinin kimppuun, kiisti käyneensä käsiksi Keviniin – mitään tappelua ei ollut koskaan ollutkaan.

ABC sai selville, että koulussa oli olemassa nimetön raportointijärjestelmä, jonne ei ollut tullut minkäänlaisia todisteita kiusaamisesta, joka olisi johtanut lopulta kiusatun koululaisen itsemurhaan.

– He sanoivat minulle, ettei mitään kiusaamista ole, perheenäiti kertoo koulun esittämästä lausunnosta. 

"Haluan vain saada selville, mitä tapahtui"

Crystal haluaa tuoda poikansa surullisesti päättyneen tarinan julki. Hän haluaa sitä kautta auttaa muita vanhempia ja perheitä.

– Anna lapsellesi huomiota, äläkä vain tyydy ajatukseen, että asiat olisivat koulussa hyvin. Ole hereillä, ettei vain käy pahasti, Crystal muotoilee.

Menetyksen kokenut äiti on halunnut pitää poikansa huoneen juuri sellaisena kuin se oli Kevinin eläessäkin. Kirjat ja muut pojan tavarat ovat niillä sijoillaan kuin Kevin oli ne jättänyt ennen äärimmäistä tekoaan. Perheenäiti ei aio siirtää tavaroita jatkossakaan.

– Tämä tuntuu edelleen niin epätodelliselta. Kestää hetki ennen kuin pystyn todella hyväksymään sen, mitä tapahtui, hän jatkaa.

– Haluan vain saada selville, mitä sinä päivänä tapahtui ja mitä poikani oikein ajatteli silloin, äiti miettii.

Eikä hän välttämättä saa sitä koskaan selville.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja