Mainos

Vanhempainvapaan voi saada myös osittaisena

Vanhemmat voivat ensi vuonna jakaa vastuutaan entistä joustavammin uuden perheenjäsenen elämän alkutaipaleesta. Isä voi irrottautua työrutiineistaan peräti seitsemäksi viikoksi ja äiti ja isä voivat jakaa myös 158 päivän vanhempainvapaan tekemällä molemmat osa-aikatyötä.

Vuoden vaihde tuo uudistuksia isyysvapaaseen sekä vanhempainvapaaseen, ja myös ottoisien ja monikkoperheiden edut muuttuvat. Ottoisät saavat vuoden alusta samat edut kuin biologiset isät. Jos perheeseen syntyy kaksoset tai kolmoset, vanhempainrahaa pidennetään 60 arkipäivällä lasta kohden toisesta lapsesta alkaen. Myös vähimmäispäiväraha nousee 11,45 euroon.

Vain pari prosenttia isistä jakanut vanhempainvapaata

Isyysvapaa pitenee nykyisestä 18 arkipäivästä kaikkiaan 12 arkipäivällä, jos isä pitää vanhempien yhteisestä vanhempainrahakaudesta vähintään 12 viimeistä arkipäivää. Nykyisin isät pitävät kohtalaisen innokkaasti isyyslomaa heti lapsen syntymän jälkeen. Viime vuonna 65 prosenttia isistä käytti tämän etuuden hyväkseen. Isyyslomaa pidettiin keskimäärin 13 arkipäivää, mutta kolmannes isistä käytti kaikki 18 arkipäivää. Sen sijaan vanhempainvapaata isät jakavat äidin kanssa harvoin. Viime vuonna vain 2,2 prosenttia isistä eli 1247 isää käytti tätä oikeuttaan, sanoo Kelan lakimies Suvi Onninen.

Isyysvapaan sitomisella vanhempainrahan käyttöön haluttiin saada tähän muutosta. Jos isät käyttäisivät enemmän perhevapaita, myös työnantajille aiheutuvat kustannukset jakautuisivat tasaisemmin. Nykyisinhän ne rasittavat naisvaltaisia aloja ja vaikuttavat myös nuorten naisten asemaan työmarkkinoilla. Isyysvapaan pidennykseen ovat oikeutettuja perheet, joiden vanhempainrahakausi päättyy lakiuudistuksen voimaantulon jälkeen. Jos vanhempainrahakausi päättyy heti uudenvuoden jälkeen esimerkiksi 2.1.2003, on isällä jo kiire jäädä vanhempainvapaalle. Se olisi nimittäin aloitettava jo 17. joulukuuta, jotta isyyslomaan saisi tuon kahden viikon pidennyksen vuoden alussa. Äidille ei makseta vanhempainrahaa tai lasten hoidon tukea ajalta, jolloin isä saa vanhempainrahaa tai isyysrahaa vanhempainrahakauden jälkeen.

Osa-aikatyötä molemmille vanhempainvapaan ajaksi

Vanhempainvapaan voi ensi vuoden alusta pitää myös osittaisena. Äiti ja isä voivat jakaa lapsen hoitovastuun olemalla samanaikaisesti osittaisella hoitovapaalla ja osa-aikatyössä. Osa-aikatyön aikatauluista on sovittava työnantajan kanssa esimerkiksi niin, että molemmat vanhemmat tekevät puolipäivätyötä, mutta he voivat työskennellä myös esimerkiksi vuoroviikoin. Kerrallaan lasta voi kuitenkin hoitaa vain toinen vanhemmista, sanoo lainsäädäntöneuvos Lauri Pelkonen sosiaali- ja terveysministeriöstä.
Sopimus osa-aikatyöstä on tehtävä vähintään kahden kuukauden ajaksi.

Osittaisella vanhempainvapaalla olevien päiväraha on puolet muutoin maksettavasta päivärahasta ja se lasketaan erikseen kummallekin vanhemmalle. Tämä uudistus koskee vain niitä perheitä, joissa äitiysrahakausi alkaa vuoden alussa tai sen jälkeen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.