Vanhanen toivoo maatalousrauhaa

Pääministeri Matti Vanhanen huomauttaa, että pohjoisen viljelijöiden saama myönnytys ei ole heille lisärahaa.

pääministeri Matti Vanhanen

Pääministeri Matti Vanhanen toivoo loppua MTK:ta ja keskustaa repineelle maataloustukikiistalle. Vanhanen sanoo Suomenmaassa, että maatalousministeri Juha Korkeaoja on toiminut koko hallituksen ja pääministerin tuella.

- Keskustan sisältä hänen asemaansa kohtaan esitetyt uhkaukset koskevat myös pääministeriä, Vanhanen varoittaa.

Vanhasen mukaan maataloustukiratkaisuun ei tehdä enää muutoksia. Lähtökohta on, että Korkeaojan esittämä ratkaisu hyväksytään ensi torstaina valtioneuvostossa. Vanhanen huomauttaa, että pohjoisen viljelijöiden saama myönnytys ei ole heille lisärahaa, vaan laina tulevan vuoden tuesta.

- Lisärahaa ei käytetä, eikä tämä ratkaisu ole pois etelästä. Tämä ratkaisu ei saa muuttaa tukieroja etelän ja pohjoisen välillä. Ratkaisu on siis väliaikainen, Vanhanen korostaa.

Tukikiista on Vanhasen mukaan ollut hyvin raskas kaikille, kun se on johtanut keskinäiseen syyttelyyn MTK:n ja keskustan sisällä. Se on johtanut pääministerin mukaan myös turhaan piikittelyyn puolueen ja MTK:n sisällä, josta maatalous ei hyödy.

- Vetoan, että tältä osin peli vihelletään poikki.

"Hallitus tekee EU-politiikkaa keskustellen"

Vanhasen mukaan ulkoministeri Erkki Tuomioja toimi hallituksen linjan mukaisesti puolustusyhteistyöasiassa.

Tuomioja esiteli syksyllä epävirallisesti uuden muotoilun EU-maiden keskinäiseen puolustusyhteistyöhön.

- Kerron nyt, että tämäkin kanta ja muotoilu nojasi hallituksen ja eduskunnan aiemmin ottamiin kantoihin ja käsiteltiin etukäteen presidentin ja pääministerin keskinäisessä tapaamisessa, Vanhanen kirjoittaa Turun Sanomien kolumnissaan.

Hallituksen EU-politiikan hoidosta on viime aikoina ollut huolissaan puhemies Paavo Lipponen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat