Mainos

Vanhanen: EU-virastokiista ei ratkennut

EU:n elintarvikeviraston sijoituspaikka on edelleen auki. Pääministeri Vanhanen keskusteli asiasta Italian pääministerin Silvio Berlusconin kanssa Roomassa.

Pitkäaikainen kiista Euroopan unionin elintarvikeviraston sijoituspaikasta ei ratkennut, kun pääministerit Matti Vanhanen ja Italian Silvio Berlusconi tapasivat tänään Roomassa. EU:n virastopaketista tehtiin lyhyt tilannearvio. Vanhanen oli kuitenkin haluton paljastamaan keskustelun yksityiskohtia. Vanhasen mukaan Suomi on ilmoittanut selvästi Helsingin olevan edelleen ehdokas elintarvikeviraston sijaintipaikaksi. EU-puheenjohtaja Italia ajaa isäntäkaupungiksi Parmaa.

- On ensisijassa puheenjohtajavaltion käsissä, milloin se tuo ehdotuksen käsiteltäväksi. Asia ei ratkennut, Vanhanen kertoi STT:lle Roomasta.

Berlusconi esti viraston sijoittamisen Helsinkiin Laekenin huippukokouksessa vuoden 2001 lopulla. Sen jälkeen yksikään puheenjohtajamaa ei ole hakenut vakavasti ratkaisua asiaan. EU:ssa on myös päättämättä mm. rajavalvonta-, tietoturva- ja kemikaalivirastojen sijoituspaikat.

Italia käy bilateraaleja

Pääministerien keskustelu painottui hallitusten väliseen konferenssiin, jossa haetaan sopua EU:n perustuslaillisesta sopimuksesta. Italia pohjustaa yhteisymmärrystä kahdenvälisillä tapaamisilla kaikkien jäsenmaiden ja ehdokasmaiden kanssa. Keskustelut käydään pääministerien tai ulkoministerien välillä kahden viikon kuluessa.

Vanhasen mukaan ulkoministeri Erkki Tuomiojan on määrä tavata kollegansa Franco Frattini ensi viikolla. Italian kokonaisesitys kiistellyistä EU:n toimielimistä ovat tulossa vasta tapaamisten jälkeen.

- Usko vahvistui siihen, että Italialla on kyky tehdä esitys kokonaisratkaisuksi, jolla saattaa olla hyvätkin läpimenon mahdollisuudet, Vanhanen sanoi.

Vanhasen mukaan ylimääräisestä EU:n huippukokouksen järjestämisestä ei puhuttu. Jäsenmaat ovat olleet eri linjoilla mm. unionin presidentin tehtävistä ja päätöksenteosta ministerikokouksissa. Pahin kanto kaskessa on ennakkoarvioiden mukaan Espanjan ja Puolan vaatimus säilyttää jäsenmaiden ääntenpaino, josta sovittiin Nizzassa vuonna 2000. Vanhasen käsitys sotilaallisen puolustuksen yhteistyön ratkeamisesta vahvistui Roomassa. Vanhanen arvioi näin jo alkuviikosta, kun hän tapasi Ranskan valtionpäämiehet Pariisissa.

- Ainesosat ovat kasassa. Niistä voidaan rakentaa sellainen ratkaisu, jossa Suomikin voi hyvillä mielin olla mukana, Vanhanen uskoi.

Toista tuntia kestäneen tapaamisen aluksi Vanhanen esitti Berlusconille surunvalittelunsa italialaisten menehtymisestä Irakissa. Berlusconi kertoi Italian lähettäneen Irakiin jo uusia vapaaehtoisia. Keskiviikkona 18 italialaista kuoli, kun autopommi räjähti Nasiriyan kaupungissa.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 13.11.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.