Vanha kasarmirakennus asunnoiksi Vaasassa – seurantaprojekti jatkuu

Nälkälinnan muuttuminen nykyaikaisiksi asunnoiksi etenee aikataulun mukaan. Todella isoon urakkaan osattiin varata heti alussa reilusti aikaa ja yllätyksiin varautua. Suurin yllätys onkin ollut se, että niitä ei oikeastaan ole tullutkaan. Vain kallioon räjäytetyn kaukolämpökanavan pituus hämmästytti. Kukaan ei ollut osannut arvata, että alla olisikin sellaista maaperää.

Oma osansa oli tietysti myös huolellisella tutkimustyöllä ja oikealla asenteella. Tällaista työmaata ei kerta kaikkiaan voi viedä läpi samalla tavalla kuin uudisrakennusta. Vapaa-ajan ongelmia ei ole ilmennyt ja rakentajat kyllä myöntävät välillä tuntuneen siltä, että elämään voisi ehkä kuulua muutakin kuin rakentamista.

Näkyvin uutuus kuluneen vuoden aikana on epäilemättä uusi saunarakennus. Vuosi sitten valettiin syksyllä myös autotallin pohja ja keväällä pystytettiin itse talli. Päärakennuksen sisätiloissa on tehty väliseiniä sekä ylhäällä että alhaalla.

Tämän kesän suurin yksittäinen urakka oli ulkoseinien puhdistus. Seinät käytiin tarkasti läpi ja vanha maali poistettiin. Helposti se irtosi, sillä maalikerrokset olivat vanhoja ja kuluneita. Puhdistettavaa pintaahan oli silti paljon. Kun lähdettiin valitsemaan uutta pintamaalia, kaikkien päällimmäisenä toiveena olikin ennen kaikkea kestävyys. Aivan heti tätä työtä ei haluttaisi tehdä uudelleen.

Maalin valinta osui perinteiseen, luonnonöljypohjaiseen Lappi-maaliin. Hitaan kuivumisensa ansiosta se ehtii todella imeytyä kunnolla puuhun toisin kuin monet nykyaikaiset maalit. Erikoisuus on myös se, että sillä voi maalata jopa pikkupakkasella.

Sateisen loppukesän takia täällä kävi kuten monella muullakin työmaalla vuonna 2004, maalaus päätettiin jättää ensi kevääseen. Se ei ole ongelma - kyllähän rakentajalla aina tekemistä riittää. Nyt oli hyvä tilaisuus esimerkiksi pellitysten asentamiseen.

Kadun puoleisen julkisivun ikkunat uusittiin täysin, eli siis tilattiin kokonaan uudet vanhan mallin mukaan. Muualla sen sijaan on kunnostettu vanhat. Puitteet on puhdistettu ja maalattu ja tehty muut korjaukset paikan päällä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja