Sänkyyn vai ei? Näissä tilanteissa ei kannata harrastaa seksiä

Tärkeä osa tervettä seksielämää on tietää, milloin seksiä ei kannata harrastaa itsensä tai kumppaninsa vuoksi, muistuttaa Insider-sivusto.

Näissä tapauksissa seksistä kieltäytyminen on parempi vaihtoehto kuin petipuuhiin antautuminen.

1. Virtsatietulehdus

Kivuliaan virtsatietulehduksen ollessa pahimmillaan, seksihaluja ei todennäköisesti edes ole. Mutta myös oireiden hellitettyä seksistä kannattaa pidättäytyä ainakin kahden viikon ajan. Muuten virtsatietulehdus saattaa jälleen pahentua.

2. Bikinivahauksen jälkeen

Alapään karvojen vahaaminen herkistää genitaalialueen jo ennestään herkkää ihoa. Tämän vuoksi seksiä ei tulisi harrastaa kuin vasta 24 tuntia vahauksen jälkeen.

Mitä tehdä, jos kumppani ei enää haluta? Artikkeli jatkuu videon alla.


3. Raskauden aikana – tietyissä tapauksissa

Tavallisesti seksi raskauden aikana on turvallista, sillä sikiö on kohdun sisällä turvattuna. Seksin aikana on kuitenkin varottava asentoja, joissa vatsan alueelle kohdistuu kova paine. Yhdyntää ei suositella, jos raskaana olevalla naisella on verenvuotoja tai voimakkaita ennenaikaisia supistuksia.

Lisäksi raskaana olevan naisen kannattaa välttää seksiä mikäli hänen kumppanillaan on herpes. Herpes tarttuu nimittäin herkästi odottavalle äidille, mikä voi asettaa syntymättömän lapsen hengenvaaraan.

4. Heti synnytyksen jälkeen

Synnytyksen jälkeisen jälkivuodon aikana yhdyntämuotoista seksiä ei kannata harrastaa, sillä se kasvattaa tulehdusriskiä ja voi hidastaa synnytyksestä palautumista. Tavallisesti jälkivuoto kestää 2–6 viikkoa synnytyksen jälkeen.

5. Hiivatulehduksen aikana

Seksin harrastaminen hiivatulehduksen aikana voi pahentaa tulehduksen oireita sekä tulehdusta itseään. Lisäksi hiivatulehdus voi tarttua kumppanille.

6. Ehkäisyn puuttuessa

Oli sitten kyse hormonaalisesta ehkäisystä tai kondomista, ehkäisyn puuttuminen on hyvä syy jättää seksi väliin. Suojaamaton yhdyntä lisää riskiä sukupuolitautien tarttumiseen sekä tahattomaan raskauteen.

Näin teet kondomista suuseksisuojan. Artikkeli jatkuu videon alla.


7. Ennen Papa-koetta

Suojaamaton seksi voi vaikuttaa Papa-kokeessa kohdun limakalvoilta otettuun näytepalaan vielä kaksi päivää yhdynnän jälkeen. Siemenneste saattaa nimittäin sekoittaa näytepalasta saadut tulokset. Myös seksi kondomin kanssa voi vaikuttaa Papa-kokeen tulokseen. Lääkärille onkin hyvä kertoa ennen näytepalan ottamista, mikäli on harrastanut seksiä viimeisen 48 tunnin aikana.

8. Olet vahvasti päihtynyt

Päihteet heikentävät tavallisesti ihmisen arvostelukykyä. Tämän vuoksi päihtyneenä harrastetusta seksistä saattaa herkästi tulla moraalikrapula.

Onkin tärkeää tiedostaa, miten päihtymystila vaikuttaa omaan päätöksentekokykyynsä. Omaa kuntoaan on syytä yrittää kuunnella ennen sänkyhommiin ryhtymistä.

Jos päätyy kuitenkin harrastamaan seksiä niin sanotusti heikossa hapessa, ei asiasta pidä syyttää itseään. Myös toisella osapuolella on vastuunsa: vahvasti päihtynyttä ei tulisi vokotella tai painostaa seksiin. Seksuaalisen hyväksikäytön uhri ei ole syyllinen kohtaloonsa.

9. Riidan välttääksesi

Seksin harrastaminen ainoastaan kumppaniaan miellyttääkseen tai riidan välttääkseen on huono idea. Myöskään kumppanin painostamiseen ei pidä alistua. Mikäli pelkää seksistä kieltäytymisen johtavan ikäviin seurauksiin, kannattaa joka tapauksessa kuunnella itseään ja tehdä kumppanille ymmärrettäväksi, ettei juuri sillä hetkellä seksi tunnu hyvältä idealta.

10. Et halua seksiä

Seksiä ei pitäisi koskaan harrastaa, jos niin ei halua tehdä. Oli kyse sitten puolisosta tai tapailukumppanista, aiemmin harrastettu seksi ei ole oletus sille, että rutiineja ei voisi rikkoa. Vaikka kumppani valittaisi ”sinisistä kiveksistään”, ei seksiin pidä ryhtyä vain, koska toinen niin vaatii.

Lähde: Insider

Lue myös:

    Uusimmat