Mainos

"Valtioliitto Viron ja Suomen välille"

Viron ja Suomen välille ehdotetaan valtioliittoa. Esityksen tekee arvostettu virolainen kulttuuripoliitikko, kirjailija Jaan Kross uudessa Seura-lehden haastattelussa. Hänen mukaansa valtioliitto olisi sekä nykyoloissa että tulevaisuudessa hyvä ratkaisu ja luonnollinen seuraus maiden välisestä tiiviistä yhteistyöstä. Kross korostaa kuitenkin, että samanaikaisesti on katsottava myös Moskovan suuntaan. Hänen mukaansa Venäjän rooli on usein se suuri ja tuntematon.

Jaan Kross on noussut Virossa kansalliseksi symboliksi. Toisen maailmansodan aikana hän joutui puoleksi vuodeksi natsimiehittäjien vangiksi ja Viron miehityksen jälkeen Komiin ja edelleen Siperiaan. Kansainvälisesti hänet on useina vuosina nimetty kirjallisuuden Nobel-ehdokkaaksi.

Kross tähdentää, että hän ei ole ensimmäinen valtioliiton ehdottaja. Viron presidentti Konstantin Päts ehdotti liittoa vuonna 1920 ja palasi aiheeseen vielä keväällä 1940 ennen joutumistaan neuvostovankeuteen, Kross selvittää.

Suomi on vuosien ajan ollut Viron tärkein kauppakumppani ja maiden välisessä liikenteessä kuljetetaan miljoonia kävijöitä. Elintasokuilun yhä kaventuessa EU-jäsenyys häivyttää Viron ja Suomen väliltä loputkin rajoista, todetaan lehtihaastattelussa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.