Valtiokonttorin jouluyllätys: Suomi lyhentää valtion velkataakkaa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen – Sipilä: "Oppositiolle tilanne on herkullinen"

2:28
Hallitus kertoi syksyllä budjettiriihen päätteeksi velkakierteen loiventuvan ensi vuonna.

Suomi maksaa pois valtionvelkaa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoo blogissaan. Sipilän mukaan velkaa lyhennetään lähes miljardi euroa.

Finanssikriisin alkamisestä lähtien Suomen valtionvelka on kasvanut joka vuosi. Vuonna 2008 velkaa oli hieman alle 55 miljardia, mutta nyt sen suuruus on Valtiokonttorin mukaan yli 105 miljardia euroa.

Syy ei ole tiedossa

Valtion velan lyhentämisestä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lehden mukaan Suomen piti ottaa tänä vuonna kolme miljardia euroa lisävelkaa, ja vielä lokakuussa hallitus arvioi, että velkaa otetaan noin miljardi. Nyt velkaa lyhennetäänkin 0,9 miljardilla eurolla.

HS:n haastatteleman valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) yllättävälle käänteelle ei ole vielä tarkkaa selitystä. Hänen mukaansa reilu neljännes summasta selittyy sillä, että valtion rahastojen tuotot ovat olleet odotettua suuremmat.

Lopullinen varmistus käänteen syistä saadaan helmikuussa, kun valtion tilinpäätöstiedot valmistuvat.

Sipilä: "Oppositiolle tilanne on herkullinen"

Pääministeri Sipilän mukaan seuraava hallitus pääsee aloittamaan paremmasta asemasta kuin nykyinen hallitus vuonna 2015. Oppositiota hän sättii blogissaan liian avokätisistä vaalilupauksista.

– Oppositiolle tilanne on herkullinen. Se haukkuu hallituksen kipeät talouspäätökset, mutta jakaa samalla sujuvasti menemään hallituksen politiikan ansiosta syntyneen työn ja kasvun hedelmät, hän kirjoittaa.

Sipilä muistuttaa, että maailman taloudessa on ilmassa "harmaita pilviä", minkä takia tarkan taloudenpidon pitäisi jatkua ensi vaalikaudella.

Lue myös: 

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja