Valtio vältti lisälaskun autoveroista

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt kahden henkilön autoverotusta koskevat valitukset. Ne koskivat autoverolle määrätyn arvonlisäveron palauttamista tapauksissa, joissa käytetty auto on tuotu maahan ennen vuotta 2006.

Tähän mennessä valtio on päättänyt, että arvonlisäverot palautetaan autoista, jotka on tuotu maahan vuosina 2006-2009. Linjaus noudattelee yleistä valitusaikaa verotuspäätöksille.

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi valittajien vaatimukset. Perusteluissa viitataan muun muassa EU-tuomioistuimen ratkaisuihin, joissa kohtuullisena määräaikana palautusvaatimuksen esittämiselle on pidetty kolmea, neljää vuotta.

KHO hylkäsi myös vaatimuksen siitä, että asiasta olisi haettava ennakkopäätöstä EU-tuomioistuimesta.

Autoveroihin erikoistuneen asianajajan Petterin Snellin mukaan KHO on jo aiemmassa ratkaisussaan tulkinnut virheellisesti EU-tuomioistuimen päätöstä. Vertauskuva löytyy jalkapallotuomaroinnista.

- Tämä oli sellainen roberto rossetti -päätös, nähtiin että moka on tehty mutta ei haluttu sitä korjata, Snell sanoo.

Lehtihaastattelu ei ratkaiseva

Oikeus pohti päätöksestään sitä, että hakija ei ollut hakenut muutosta tuomioon laissa määrätyssä määräajassa. Hakija nosti esille hallinto-oikeuden tuomarin lehtihaastattelun.

Hakijan mukaan tuomari oli jo etukäteen todennut, ettei valitus voisi menestyä oikeudessa eikä hän sen takia valittanut päätöksestä.

KHO:n mukaan haastattelulausunto oli vain selostava ja yleisluontoinen. Oikeus ei katsonut lausunnon tehneen hakijan asemaa niin heikoksi, etteikö aikaisempaa muutoksenhakumahdollisuutta nyt otettaisi huomioon.

Autoverosotku aiheuttanut ison laskun

Suomi joutui muuttamaan autoverotusta elviksi kutsuttavan arvonlisäveron osalta reilu vuosi sitten. Tuolloin EU-tuomioistuin päätti, että käytettynä maahantuoduista autoista ei saa periä elviä. Sen jälkeen Suomessa tehtiin lakimuutos, jonka myötä kyseiset arvonlisäverot palautettiin suoraan autontuojien tilille.

Autoverotuksen oikaiseminen on tullut valtiolle kalliiksi. Yksistään arvonlisäverojen eli elvin palautukseen rahaa on mennyt noin 40 miljoonaa euroa. Keskimääräinen palautus on ollut noin 750 euroa. Kokonaissumma olisi saattanut nousta kaksinkertaiseksi, mikäli elvejä olisi jouduttu palauttamaan pidemmältä ajalta.

Katso Salla Vuorikosken juttu

Lue myös:

    Uusimmat