Mainos

Valtio haluaa salata Stasi-listat

Suurlähettiläs Alpo Rusi haluaa pestä Stasi-pyykin perusteellisesti. Rusi on vaatinut julki salaista "Tiitisen listaa", joka sisältää Stasi-yhteistyöhön liitettyjä suomalaisnimiä.

Valtio ei halua julkistaa niin sanottuja stasilistoja. Valtio jätti tänään asiasta vastauksensa käräjäoikeudelle. Listojen julkistamista on vaatinut kärsimyskorvauksia peräävä suurlähettiläs Alpo Rusi.

Rusi ja hänen asianajajansa Olli Santanen ovat vaatineet oikeudessa, että valtion salaiset listat Stasi- ja KGB-kontakteista on julkaistava. Julkistamista on perusteltu sillä, että listojen avulla selviäisi, miksi esitutkinta alkoi aikanaan juuri Alpo Rusin kohdalla. Rusin korvausoikeudenkäynti alkoi kuukausi sitten.

Rusin mukaan listoja on ainakin neljä:

Valtio vetoaa ratkaisuussaan muun muassa korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuun, jossa se hyväksyi suojelupoliisin päätöksen salata Tiitisen listan.

Sen sijaan Oleg Gordievskyn nimilistan ja Raino Hassisen listan olemassaolon valtio kiistää. Rosenholz-aineiston valtio taas määrittelee lausunnossaan Tiitisen listan kaltaiseksi. Kyseessä ei ole kuitenkaan lausunnon mukaan nimilista, vaan laaja aineisto. Tämä aineisto kuuluu valtion mukaan Tiitisen listan tavoin suojelupoliisin salassa pidettävään aineistoon.

Helsingin käräjäoikeus antaa oman ratkaisunsa listojen julkisuudesta huhtikuun puolivälissä.

Rusi vaatii 500 000 euron korvauksia

Rusi haluaa valtiolta 500 000 euroa korvauksia henkisistä kärsimyksistä ja taloudellisista menetyksistä. Rusin mukaan suojelupoliisi aloitti vuonna 2002 perusteettoman esitutkinnan, jossa hänen epäiltiin vakoilleen entisen Itä-Saksan hyväksi.

Rusi haluaa hyvitystä myös siitä, että epäily törkeästä vakoilusta tuli julkisuuteen kesken esitutkinnan.

Valtionsyyttäjä päätti vuonna 2003, ettei aihetta syytteen nostamiseen Rusia vastaan ole.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.