Valtava urakka: yli 600 000 saksalaisautoa saa korjauskutsun ympäri Eurooppaa

Autojätti Volkswagenin päästöjupakka saa jatkoa. Saksalaisen hallituslähteen mukaan yhteensä noin 630 000 Audia, Mercedestä, Opelia, Porschea ja Volkswagenia saa korjauskutsun Euroopassa, koska niiden päästöarvoissa on epäselvyyksiä.

Saksalaiset autovalmistajat ovat lähteen mukaan päättäneet teettää korjauksia Volkswagenin päästöjupakan seurauksena. Saksassa on selvitetty automallien päästöjä ja liikenneministeriön on määrä kertoa tuloksista myöhemmin tänään.

Yhtiöt eivät kommentoineet hallituslähteen tietoja. 

Hallituslähteen mukaan yhtiöitä on kehotettu tekemään muutoksia autojen moottoreiden järjestelmiin, jotka pysäyttävät typpioksidin poiston tietyissä lämpötiloissa. Päästöjen poistojärjestelmät eivät toimi matalissa moottorilämpötiloissa.

Tämä säätö on tehty onnettomuuksien ehkäisemiseksi ja moottorien suojaamiseksi. Se on EU-sääntöjen mukaan sallittu.

Päästöarvoja kaunisteltu

Joidenkin valmistajien on kuitenkin epäilty käyttäneen tätä säätömahdollisuutta peukaloidakseen päästömittauksia. Der Spiegel-lehden mukaan teknologia on peräsin autonosia valmistavalta Boschilta. 

Volkswagenin viime vuonna puhjennut päästöjupakka on käymässä konsernille erittäin kalliiksi. Yhtiö vahvisti eilen tehneensä Yhdysvaltojen viranomaisten kanssa sopimuksen, jonka perusteella se tarjoutuu maksamaan korvauksia päästöhuijauksien uhreiksi joutuneille autonomistajille.

Korvausten maksaminen tulisi yhtiölle todennäköisesti halvemmaksi kuin oikeudenkäynnissä määrättävät vahingonkorvaukset.

Volkswagen on myynyt Yhdysvalloissa noin 600 000 dieselautoa, joiden todelliset päästöt ovat suurempia kuin testeissä saatavat mittaustulokset. Koko maailmassa on myyty kaikkiaan 11 miljoonaa autoa, joissa on päästömittauksia manipuloiva ohjelma.  

Lue myös:

    Uusimmat