Vältä rypyt: Kuusi tapaa, joista kannattaa luopua

Toisille ryppyjä tulee helposti, kun jotkut onnistuvat säilymään siloposkisina vielä 50 vuotta täytettyään. Tämä johtuu osittain geeniperimästä, mutta myös omilla elintavoillaan voi viivästyttää juonteiden muodostumista.

Ryppyjen muodostuminen on osin geneettistä. Elimistön tuottama kollageeni ehkäisee ryppyjä ja auttaa pitämään ihon elastisena. Toinen ryppyjen muodostumiseen vaikuttava ominaisuus on ihonväri.

Mitä tummempi iho, sitä enemmän siinä on melaniinia. Pigmentti määrittää myös sen, kuinka helposti iho ruskettuu tai palaa. UV-säteilylle altistuminen voi ohentaa ihoa ja aiheuttaa siihen juonteita.

Ryppyjen muodostumisesta ei voi syyttää pelkästään geeniperimää. Jokainen voi omilla elämäntavoillaan vaikuttaa siihen, kuinka helposti ryppyjä muodostuu.

Grandparents.com listasi kuusi tapaa, joita kannattaa välttää, jos haluaa säilyttää sileän ihon.

1. Kulmien kurtistelu ja silmien siristely

Kulmien kurtistelu, kulmakarvojen kohottelu ja silmien siristely supistavat kasvojen lihaksia, joka edesauttaa ryppyjen muodostumista. Jos samoja kasvojen liikkeitä toistelee usein, kasvojen lihakset kasvavat ja uurteet erottuvat paremmin.

2. Kyljellään tai vatsallaan nukkuminen

Monet lääkärit suosittelevat selällään nukkumista, sillä se auttaa ehkäisemään selkä- ja niskakipuja sekä närästystä ja saa rinnatkin pysymään terhakkaampina. Selällään nukkuminen saattaa vähentää myös ryppyjen muodostumista.

Vatsallaan nukkuja viettää tuntikausia kasvot tyynyyn pusertuneina, mikä ei tee kasvojen iholle hyvää. Kyljellään nukkujalla kasvojen verenkierto on puolestaan heikompaa sillä puolella kasvoja, joka on painautuneena tyynyä vasten.

3. Silmien hierominen

Silmänympärysiho on niin ohut, että sitä kannattaa kohdella hellävaroen. Liiallista silmien hieromista kannattaa välttää, sillä se voi aiheuttaa ryppyjä. Hierominen myös venyttää ihoa ja hajottaa ihossa olevaa kollageenia.

Myös meikkiä levittäessä kannattaa olla varovainen, sillä ihon venyttäminen ei tee hyvää. Mitä vähemmän ihoon kohdistuu painetta, sen parempi.

4. Liiallinen sokerin syönti

Kaikki tietävät, että sokeri lihottaa, mutta harva tulee ajatelleeksi, että liiallinen sokerinsyönti voi saada sinut näyttämään vanhemmalta.

Sokeri aiheuttaa stressitilan kaltaisia hormonaalisia muutoksia, jotka voivat vahingoittaa ihon kollageeneja. Liiallinen sokerinsyönti saa ihon roikkumaan, jolloin se myös rypistyy helpommin.

5. Auringolle altistuminen

Aurinkovoidetta ei kannata unohtaa, vaikka ei olisikaan suuntaamassa uimarannalle. Liiallinen auringolle altistuminen on pahin laiminlyönti, mitä ihonhoidossa voi tehdä. UV-säteily vanhentaa ihoa ja aiheuttaa ryppyjä. Liiallinen UV-säteily lisää myös riskiä sairastua melanoomaan.

6. Tupakointi

Tupakointi aiheuttaa näkyviä ihovaurioita etenkin kasvoissa. Tupakointi suurentaa silmäpusseja sekä aiheuttaa ryppyjä niin silmien kuin suun ympärille.

Tupakan sisältämä nikotiini ohentaa verisuonia, jolloin hapen ja ravinteiden pääsy ihon uloimpiin kerroksiin hidastuu. Tupakka sisältää myös tuhansia kemikaaleja, jotka vahingoittavat ihon kollageeneja.

Katso videolta, millaisia neuvoja Kampin palvelukeskuksen asiakkaat antavat nuorille!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja