Kuuluuko sinun ruokavalioosi tarpeeksi kalaa?
Viidessä Euroopan maassa viime vuonna toteutettu Beneris-tutkimus vahvistaa, että kalaa kannattaa valita nykyistä useammin lautaselle. Kalasta on terveyshyötyä kaikenikäisille.
Kalan terveysvaikutusten takana ovat erityisesti hyvät omega-3-rasvahapot ja D-vitamiini. Parhaita ja suositeltavia omega-3-rasvahappojen lähteitä ovat lohi, kirjolohi ja pienikokoiset silakat. Beneris-tutkimuksen vakuuttavin näyttö on kalaruoan hyödyistä sydänterveydelle.
Parantaa aivotoimintaa ja antaa D-vitamiinia
Kala on tärkein välttämättömien rasvahappojen lähde. Kalan rasvalla on keskushermoston kehitystä edistävä ja ylläpitävä vaikutus. Kalasta saatavat DHA-rasvahapot ovat erityisen tärkeitä kehittyvälle sikiölle, joten raskaana olevan naisenkin kannattaa syödä kalaa kahdesti viikossa.
Runsaan omega-3-rasvahappopitoisuuden lisäksi kala on ylivoimaisesti paras luonnollisen D-vitamiinin lähde. Pimeän syksyn ja talven aikana suomalaisten kannattaisikin lisätä runsaasti kalansyöntiä saadakseen tarvittavia rasvahappoja ja D-vitamiinia. Oikeanlaisella ruokavaliolla voi ennaltaehkäistä muun muassa kaamosmasennusta.

