Vältä kaamosmasennus ja pidennä elinikää – syöthän tarpeeksi tätä?

Kuuluuko sinun ruokavalioosi tarpeeksi kalaa?

Viidessä Euroopan maassa viime vuonna toteutettu Beneris-tutkimus vahvistaa, että kalaa kannattaa valita nykyistä useammin lautaselle. Kalasta on terveyshyötyä kaikenikäisille.

Kalan terveysvaikutusten takana ovat erityisesti hyvät omega-3-rasvahapot ja D-vitamiini. Parhaita ja suositeltavia omega-3-rasvahappojen lähteitä ovat lohi, kirjolohi ja pienikokoiset silakat. Beneris-tutkimuksen vakuuttavin näyttö on kalaruoan hyödyistä sydänterveydelle.

Parantaa aivotoimintaa ja antaa D-vitamiinia

Kala on tärkein välttämättömien rasvahappojen lähde. Kalan rasvalla on keskushermoston kehitystä edistävä ja ylläpitävä vaikutus. Kalasta saatavat DHA-rasvahapot ovat erityisen tärkeitä kehittyvälle sikiölle, joten raskaana olevan naisenkin kannattaa syödä kalaa kahdesti viikossa.

Runsaan omega-3-rasvahappopitoisuuden lisäksi kala on ylivoimaisesti paras luonnollisen D-vitamiinin lähde. Pimeän syksyn ja talven aikana suomalaisten kannattaisikin lisätä runsaasti kalansyöntiä saadakseen tarvittavia rasvahappoja ja D-vitamiinia. Oikeanlaisella ruokavaliolla voi ennaltaehkäistä muun muassa kaamosmasennusta.

Ehkäisee sokeutumista

Syksyllä julkaistun amerikkalaistutkimuksen mukaan omega 3 -rasvahappojen saanti ehkäisee ikääntymisen myötä tulevaa sokeutumista.Harvardin yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että omega 3-pitoisten rasvaisten kalojen syönti ennaltaehkäisee ikääntymisen myötä tulevaa silmäpohjan rappeutumista, joka johtaa vähitellen sokeutumiseen. Runsaasti omega 3 -rasvahappoja sisältävät muun muassa lohi ja tonnikala.

Yliopiston tutkijat todistivat, että jo yksi tai kaksi kala-annosta viikossa voi vähentää vanhempien naisten sokeutumisriskiä jopa 42 prosenttia.

Pidentää elinikää ja suojaa diabetekselta

Espanjalaistutkimuksen mukaan kalan syönti voi vähentää huomattavasti riskiä sairastua diabetekseen. Kalansyönti yhdistettynä välimerelliseen ruokavalioon voi tutkijoiden mukaan myös pidentää elinikää usealla vuodella.

Tutkijoiden mukaan kalan syönti vaikuttaa terveyteen positiivisesti, koska sen omega-3 –rasvahapot parantavat insuliiniherkkyyttä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja