Valko-Venäjän oppositiojohtaja Tsihanouskaja sai Macronilta kutsun puhua Ranskan parlamentille

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on tavannut Valko-Venäjän opposition johtohahmoihin kuuluvan Svjatlana Tsihanouskajan Liettuassa. Tsihanouskajan mukaan hän oli hyväksynyt Macronin ehdotuksen puhua Valko-Venäjän tilanteesta Ranskan parlamentille.

Macron lupasi tapaamisen jälkeen tekevänsä parhaansa kriisissä välittämisessä sekä Valko-Venäjän poliittisten vankien saamisessa vapaaksi. Tsihanouskaja puolestaan toivoi Macronin ottavan Valko-Venäjän tilanteen esille keskusteluissaan Venäjän johdon kanssa.

Macron myös lupasi varmistaa, että Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj ottaisi kriisinvälittäjän roolia Valko-Venäjällä.

Valko-Venäjän oppositio on ajettu hyvin ahtaalle viime viikkoina. Tsihanouskaja on painostettu pakenemaan Liettuaan. Opposition johtohahmoihin kuulunut Maryja Kalesnikava taas pidätettiin aiemmin tässä kuussa sen jälkeen, kun hänet yritettiin ensin muiluttaa rajan yli Ukrainaan. Kalesnikava repi rajalla passinsa, jonka jälkeen hänet vietiin vankilaan Minskissä.

Nobel-voittaja Saksassa

Nobel-voittaja Svjatlana Aleksijevitsh taas lähti eilen Valko-Venäjältä Saksaan hoidettavaksi. Aleksijevitshin ystävän Marija Voiteshonokin mukaan Aleksijevitshin Saksan-matkan syynä on sairauden hoito ja siitä oli sovittu jo aikaisemmin.

– Hän palaa Valko-Venäjälle kuukauden kuluttua. Hän ei lopeta toimintaansa opposition koordinaationeuvoston jäsenenä, Voiteshonok vakuutti.

Putin lausui Valko-Venäjän tilanteesta

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan Valko-Venäjä on ennennäkemättömän ulkoisen paineen kohteena. Putin kuvasi naapurimaan tilannetta vaikeaksi televisioiduissa kommenteissaan.

Venäjä on tukenut avoimesti Valko-Venäjällä valtaa pitävän Aljaksandr Lukashenkan hallintoa. Länsimaat eivät puolestaan tunnusta Lukashenkan voittoa elokuussa pidetyissä vilpillisissä presidentinvaaleissa.

Lukashenka on myös syytellyt ulkovaltoja jo viikkoja kestäneistä protesteista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja