Valioliigalta järisyttävä ilmoitus: Manchester Citylle syytteet yli sadasta rikkomuksesta – uhkaa menettää pisteitä

Valioliigan neljä vuotta kestänyt tutkinta Manchester Cityn talousepäselvyyksistä on poikinut useita syytteitä liigan taloussääntöjen rikkomisesta. Suurseura uhkaa saada tapahtuneesta vakavia sanktioita, mukaan lukien pisteidenmenetyksen.

Englannin suurimpiin seuroihin lukeutuva Manchester City on Valioliigan tuoreen tiedotteen mukaan syyllistynyt lukuisiin talousrikkomuksiin vuodesta 2009 tähän päivään saakka. The Timesin mukaan rikkomuksia havaittiin neljä vuotta kestäneessä tutkinnassa yli sata.

Cityn on katsottu syyllistyneen useampaan otteeseen ainakin viiteen eri rikkomukseen taloudenpitonsa ja siitä tehtävän läpinäkyvän raportoinnin suhteen. Syytteet käyvät ilmi Valioliigan nimittämän itsenäisen tutkintakomission laatimasta raportista.

Cityn on katsottu muun muassa rikkoneen Uefan taloudellisia reilun pelin sääntöjä kolmella kaudella 2010-luvun puolivälissä sekä rikkoneen myös Valioliigan sisäisiä taloussääntöjä kahdella muulla kaudella samalla aikavälillä.

Seura on myös raportoinut puutteellisesti omasta taloudenpidostaan Valioliigalle vuodesta 2018 lähtien tähän kauteen asti, eikä ole tutkintakomission mukaan avannut riittävällä tavalla kirjanpitoaan liigan sisäisille tutkijoille.

Brittilehti The Timesin toimittajan Martyn Zieglerin mukaan Cityä uhkaa rikkomusten vuoksi lukuisat erilaiset sanktiot, joista järeimpänä hän mainitsee pistemenetyksen mahdollisuuden.

Manchester City on joutunut vastaamaan vastaavanlaisiin syytöksiin aiemminkin, ja seuralle langetettiin kahden vuoden pelikielto Uefan alaisiin ylikansallisiin kilpailuihin kuten Mestarien liigaan, mutta rangaistus kumottiin Urheilun kansainvälisessä vetoomustuomioistuimessa Casissa vuonna 2020 lakiteknisten syiden vuoksi.

Manchester Cityn omistaa City Football Group Limited, joka on puolestaan Abu Dhabin hallitsijaperheen omistuksessa.

Saksalaislehti Der Spiegel paljasti huhtikuussa 2022, että Cityn omistajat olivat keinotekoisesti kasvattaneet seuran liikevaihtoa pumppaamalla sille rahaa Abu Dhabin valtion kassasta näennäisten sponsorisopimusten kautta, mikä on taloudellisen reilun pelin sääntöjen vastaista.

Manchester Cityn liikevaihto on ollut viime vuosina Valioliigan kärkitasoa siitä huolimatta, että seuran kannattajapohja ei ole samaa suuruusluokkaa kuin esimerkiksi naapuriseura Manchester Unitedilla, Liverpoolilla ja Arsenalilla.

City on juhlinut Valioliigan mestaruutta 2012, 2014, 2018, 2019, 2021, 2022 ja sijoittunut sarjassa toiseksi vuosina 2013, 2015, 2020.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja