Vakuutusyhtiö varoittaa: Rännien putsaaminen voi koitua kalliiksi terveydelle ja kukkarolle

Vakuutusyhtiö Lähi-Tapiola varoittaa yleisestä tapaturman aiheuttajasta syksyn tullen. Vakuutus ei välttämättä korvaa täysimääräisesti, jos onnettomuus on aiheutunut huolimattomuuden takia.

Vakuutusyhtiö Lähi-Tapiolan mukaan räystäskourujen ja katon puhdistaminen lehdistä ja muista roskista on tärkeä toimi rakennuksen ylläpidon kannalta, mutta siihen liittyy myös vakavia riskejä.

– Olin aikeissa putsata rännejä ja astuin tikapuille. Jotain tapahtui, ehkä astuin harhaan. Putosin maahan ja neljä kylkiluuta meni poikki, kerrotaan Lähi-Tapiolan mukaan erään vahinkotapahtuman kuvauksessa.

Aiheuttanut joinain vuosina jopa satoja turmia

Lähi-Tapiolan tilastojen mukaan räystäskourujen ja katon putsaamisessa tapahtuu kymmenittäin ja joskus jopa yli sata tapaturmaa vuodessa.

– Usein räystäskourujen putsausta tehdään yksin tikapuilta, jotka eivät ole kiinteät seinätikkaat, tikkaat ovat jo ajan patinoimat tai tikkaille noustessa ne lähtevät liukumaan. Katon tai kourujen puhdistuksen yhteydessä tapahtunut tikapuilta putoaminen on hyvin yleinen tapaturma, korvauspalveluiden asiantuntija Sari Laakso kertoo Lähi-Tapiolan verkkosivuilla.

Puhdistaminen voi estää suuria rakennusvahinkoja

Lähi-Tapiolan mukaan rakennusten kannalta räystäskourujen ja katon putsaus on tärkeä toimi. Säännöllinen kourujen ja katon putsaus lehdistä ja muista roskista auttaa ehkäisemään suuria rakennusvahinkoja.

Varovainen ja huolellinen on kuitenkin oltava.

– Vakuutus ei välttämättä korvaa täysimääräisesti, jos tapaturma on aiheutunut esimerkiksi huolimattomasta tikapuiden ja muiden välineiden käsittelystä. Korvausvähennyksiä voi myös tulla, jos töitä on tehty ilman turvavarusteita, Laakso kertoo.

Lähi-Tapiolan ohjeet kourujen ja katon putsaukseen:

  • Katolla ei pidä nousta ilman turvavarusteita. Turvavaljaat ja köydet täytyy olla puettu ja kiinnitetty asianmukaisesti. Köysien kiinnityspisteet täytyy olla riittävän tukevat. Tärkeää on myös, että tikkaille noustaan asianmukaisissa jalkineissa.
  • Irtotikkaita käytettäessä töitä olisi hyvä tehdä toisen kanssa. Toinen nousee tikkaille ja toinen tukee niin, että tikkaat eivät pääse liukumaan ja kaatumaan.
  • Räystäskourujen putsauksissa on syytä käyttää tarkoitukseen soveltuvia työkaluja. Putsausta voi tehdä myös maasta käsin toimenpiteeseen suunniteltujen työkalujen avulla.
  • Mikäli tikapuille kiipeäminen tuntuu haasteelta, apuria ei ole saatavilla tai turvavarusteita ja työkaluja ei ole, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.


Lue myös:

    Uusimmat