Vakavia syrjintäsyytöksiä komedian pohjalla

Suomenruotsalaiset valittavat perustuslaillisten oikeuksien rikkomuksista. MTV3 selvitti, onko Svenska Teaternin, Ruotsalaisen teatterin syrjintää käsittelevän komedialla väitteillä todellisuuspohjaa. Kävi ilmi, että ihmisten tunteman asenneilmaston tiukkenemisen lisäksi viranomaisten palveluissa koetaan karkeitakin puutteita. Svenska Folktingetille tulee kirjallisia valituksia viranomaisten lain rikkomisista 80 - 100 vuodessa.

Kieliturvasihteeri Peggy Heikkinen kertoo, että valituksia ja selvityspyyntöjä olisi todellisuudessa enemmän jos ruotsinkieliset tuntisivat kielilain säätämät oikeudet ja pitäisivät niistä kiinni. Heikkisen mukaan inhimillisesti tärkeintä on, että viranomainen noudattaa lakia, siis antaa palvelua Suomen toisellakin virallisella kielellä, ruotsiksi silloin kun ihmisellä on hätä, kun kysymys on terveydestä ja oikeusturvasta.

Syytetyt lain rikkomukset tulevat kaikilta yhteiskunnan aloilta, kertoo Heikkinen.

Folktinget, Kansankäräjät on kansalaisjärjestö, joka ruotsinkielisten oikeuksien puolustajana selvittää onko syytteissä rikottu kielilakia ja vaatii viranomaisilta selvitystä ja oikaisua.

Ruotsinkielisiä hakemuksia ei jakseta lukea

Viranomaisia syytetään myös ruotsinkielisten palvelujen standardisoimisesta tavalla, jossa yksiön oikeuksia loukataan.

Kirkkonummelainen Astrid Nikula kertoo kokeneensa useita kertoja, että esimerkiksi Kansaneläkelaitos vastaa ruotsiksi lähetettyyn hakemukseen valmiiksi tehdyllä tyyppivastauksella, jonka kuvitellaan olevan lähinnä hakijan tapausta.

- Tuntuu ettei papereitani ole edes luettu, sanoo Nikula.

- Suomessa syntyneiden ja asuvien ruotsinkielisten kuvitellaan osaavan suomea, kertoo Nikula - useimmat osaavatkin jonkin verran mutta kun ihminen on sairas tai vanhenee, syvällinen kielitaito häviää.

Nikulalle itselleenkin on ollut yllätys, että maaseudulla Suomessa on paljon ruotsinkielisiä, jotka eivät koskaan ole oppineet suomea eivätkä saa oikeuksiaan ajettua suomeksi.

Lue myös:

    Uusimmat