Vakava törmäysvaara: Laskeutumassa ollut Finnairin kone väisti laittoman dronen äärimmäisen täpärästi Heathrow'lla

Finnair muuttaa matkatavaraehtoja – yhtiö kertoo syyn uuteen lipputyyppiin 6:50
Katso myös: Finnair muuttaa matkatavaraehtoja – yhtiö kertoo syyn uuteen lipputyyppiin.

Drone lensi Finnairin operoiman lentokoneen alle koneen laskeutuessa Lontoon Heathrow'n lentoasemalle.

Laiton drone oli muutaman metrin päässä Finnairin operoimasta lentokoneesta huhtikuussa. Lento oli matkalla Roomasta Lontoon Heathrow'n lentoasemalle 8. huhtikuuta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Daily Mail.

Finnairin viestinnän Pauliina Palttala vahvistaa tapauksen MTV Uutisille.

Palttala kertoo, että koneen lentäjä arvioi dronen lentäneen noin 3–10 jalan eli noin 1–3 metrin päässä lentokoneesta.

Tieto dronehavainnosta saatiin Heathrow'n lentoasemaa lähestyttäessä. Sen olivat havainneet myös ennen Finnairin operoimaa lentoa laskeutuneet koneet.

Palttala kertoo, että Finnairin lennon lentäjä keskusteli dronehavainnosta lennonjohdon kanssa. Kone jatkoi laskeutumista. Yhdistyneen kuningaskunnan lentoturvallisuuslautakunnan raportin mukaan kone oli silloin 3 000 jalan eli hieman alle kilometrin korkeudessa.

Palttalan mukaan drone pysyi paikoillaan kiitotien oikealla puolella ja laskeutumisen aikana drooni kuitenkin siirtyi lähemmäs koneen laskeutumislinjaa. Yhdistyneen kuningaskunnan lentoturvallisuuslautakunnan raportin mukaan drooni lensi koneen vasemman siiven alle, lähelle koneen moottoria. Raportin mukaan lennonjohto katsoi, että drone oli välitön riski lentokoneille.

Lautakunta katsoi, että lentäjän kertomuksen mukaan törmäysriski oli ollut olemassa. Lautakunta oli luokitellut tapauksen A-kategoriaan. Kategoriaan luokitellaan tapaukset, joissa on ollut vakava törmäysvaara.

Kone pääsi kuitenkin laskeutumaan turvallisesti Heathrow'n lentoasemalle noin kello 12.40. Heti laskeutumisen jälkeen lennonjohto sulki kiitotien drone vuoksi.

Finnair toivoo droneharrastajien noudattavan sääntöjä

Daily Mailin mukaan kyseisen dronen lennättäjä ei ole tiedossa. Jos hänet saataisiin kiinni, hän voisi saada viisi vuotta vankeutta Britanniassa.

Palttalan mukaan on valitettavaa, että jotkut harrastajat ovat lennättäneet droneja alueilla, jossa niiden käyttäminen on ehdottamasti kielletty.

Dronet ovat kasvava ja olemassaoleva ongelma. Me toivoisimme, että droneharrastajat noudattaisivat vahvaa turvallisuuskulttuuria, Palttala toteaa.

British Airwaysin lento oli Finnairin operoima. Palttalan mukaan tämä tarkoittaa sitä, että British Airways vuokrasi lentokoneen miehistöineen Finnairilta.

Daily Mailin mukaan on mahdollista, että drone ei ole koskaan ennen ollut yhtä lähellä matkustajalentokonetta Britannian ilmatilassa.

Lue myös:

    Uusimmat