Finnairin lennolla häiriköinyt mies kertoi pitävänsä hallussaan pommia – koko kone tyhjennettiin Wienissä

Humalainen häirikkö ilmoitti Finnairin lennolla, että hänellä on salkussaan pommi. Käräjäoikeus määräsi nelikymppiselle miehelle yli 1500 euron sakot perättömästä vaarailmoituksesta ja maksettavaksi yli 2000 euron vahingonkorvaukset.

Välikohtaus sattui marraskuussa 2019, kun Finnairin lento Itävallan Wieniin oli juuri laskeutumassa. Mies ilmoitti matkustamomiehistölle, että hänellä on mukanaan pommi.

Ilmoituksen takia koko kone määrättiin laskeutumisen jälkeen tyhjennettäväksi ja miestä estettiin poistumasta. Kone tutkittiin räjähteiden varalta. Saman käsittelyn saivat miehen matkatavarat, joista ei kuitenkaan löytynyt merkkejä räjähteistä.

Myönsi törttöilyn, kiisti rikoksen

Myöhemmin mies haastettiin käräjille. Oikeudessa hän kertoi, että oli lennolla vahvasti päihtyneenä ja myönsi käyttäytyneensä epäasiallisesti. Hän ei kuitenkaan muistanut puhuneensa pommista. Hän kiisti rikossyytteen.

Miestä palvellut lentoemäntä puolestaan muisti tapahtumat pääosin. Naisen mukaan mies oli ollut voimakkaasti humaltunut ja aiheuttanut lennon aikana häiriötä, josta häntä oli huomautettu. Miestä oli myös jouduttu paimentamaan tavallisista lentokoneessa matkustamiseen liittyvistä ohjeista, kuten turvavyön käyttämisestä.

Lopulta mies oli passitettu häiriökäyttäytymisen takia lennon kapteenin ja purserin puhutteluun koneen etukeittiöön.

Lentoemäntä kertoi miehen sanoneen, että hänellä on pommi salkussaan.

Uhkasta ilmoitettiin eteenpäin

Pommiuhkauksesta ilmoitettiin heti Finnairin operaatiokeskukseen. Keskuksen vuoropäällikköä kuultiin oikeudessa todistajana. Hän kertoi kuulleensa tapahtumista lennon kapteenilta.

Todistajan mukaan kaikki lentojen poikkeustilanteet käsitellään operaatiokeskuksessa, eikä mitään riskejä pommiuhkausten suhteen oteta, vaan ne johtavat joka kerta koneen tyhjennykseen ja tutkimiseen, kuten tälläkin kertaa.

Oikeus katsoi miestä vastaan luetun syytteen pääosin näytetyksi näillä todistajakertomuksilla. 

Syyttäjän mukaan mies olisi lentokentän portilla vielä uhannut räjäyttävänsä pommin. Tästä ei kuitenkaan ollut muuta kuin toisen käden tietoa, ja siltä osin syytettä ei miehen syyksi luettu.

Käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen perättömään vaarailmoitukseen. Tuomion mukaan teko oli omiaan aiheuttamaan pakokauhua koneessa ja myös todellisuudessa aiheutti turvallisuustoimia.

Mies määrättiin maksamaan 60 päiväsakkoa, joista jää hänen tuloillaan maksettavaa yhteensä 1560 euroa. Lisäksi hänet velvoitettiin korvaamaan Finnairille 2071 euroa vahingonkorvauksia tapahtuneesta sekä 560 euroa oikeudenkäyntikuluja. 

Tuomio ei ole lainvoimainen, eli siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta.

Lue myös:

    Uusimmat