Mainos

Väitös: Ruisleipä voi ehkäistä diabetesta

Ruisleipä voi -rasvaisen kalan ja mustikoiden lisäksi- ehkäistä kakkostyypin diabetesta sekä sydän- ja verisuonitauteja, kertoo tuore ravitsemustieteen väitös. Veren rasvoissa tapahtui myönteisiä vaikutuksia jo 8-12 viikon jälkeen, kun vaalea vehnäleipä korvattiin ruisleivällä.

Terveystieteiden maisteri, ravitsemusterapeutti Maria Lankisen mukaan ruisleivällä on jonkin verran tulehduksia estäviä vaikutuksia. Aikaisempien tutkimusten mukaan haiman ei tarvitse ruisleipäaterian jälkeen pumpata kovin paljon insuliinia, jotta verensokerit pysyisivät tasaisina.

Mystinen ruistekijä

–Rukiissa voi olla useampia mekanismeja, miksi se on hyödyllistä. Runsas kuitupitoisuus ei selitä sen hyötyjä. Kaikkea ei vielä edes tunneta.

–Se saattaa olla rakenteellistakin. Puhutaan ruistekijästä. Näyttäisi siltä, että rukiissa on jotain erityistä verrattuna myös muuhun täysjyväviljaan, Lankinen selittää.

Ruis auttaa monella tapaa

Runsaskuituisen ruisleivän nauttimisella havaittiin yhteyksiä myös kylläisyyden tunteeseen. Tutkija arvioi, että ruisleipä voi auttaa painonhallinnassa.

–Me havaitsimme, että ruisleipä-dieetin jälkeen tietyt aineenvaihduntatuotteet elimistössä lisääntyivät. Ne saattavat kuidun lisäksi lisätä kylläisyyden tunnetta.

Tutkimukseen osallistui työ- ja eläkeikäisiä miehiä ja naisia, joilla oli suurentunut riski sairastua diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

Terveystieteen maisteri Maria Lankinen tutki nyt yhtäaikaisesti yli 350 rasvamolekyylin pitoisuuksia veressä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.