Väite: Vapaata tahtoa ei ole olemassakaan

Onko vapaata tahtoa olemassa? Tutkijat kiistelevät aiheesta.

Miksi valitsemme aina tietynlaisia seurustelukumppaneita? Miksi teemme sellaisia päätöksiä kuin teemme? Onko vapaata tahtoa olemassakaan, vai määrääkö kohtalo, kasvatus tai jumala elämästämme?

Kuusi akateemikkoa on nyt väitellyt aiheesta ja tullut siihen tulokseen, että vapaa tahto on pelkkää illuusiota, kertoo lifeslittlemysteries.com. Aiheesta äänestettiin tuloksin 4–2.

Evoluutiobiologi JerryCoynen mukaan kaikenlaiset päätökset ovat vain elektronisia ja kemiallisia impulsseja aivojemme molekyyleissä. Molekyylien "asetuksista" taas päättävät geenit ja ympäristö.

Professori OwenJones ei myöskään usko vapaaseen tahtoon.

– Jos epäilet tätä, yritäpä lakata rakastamasta, himoamasta tai olemasta mustasukkainen vain tahtomalla, Jones sanoo.

Tietoinen päätös?

Vapaata tahtoa on myös tutkittu. Vuonna 2008 tehdyssä tutkimuksessa osallistujien tuli painaa toista kahdesta napista.

Tutkimuksessa havaittiin, että aivojen aktiivisuus juuri ennen tietoisen päätöksen tekoa paljasti, kumpaa nappia koehenkilö aikoi painaa. Eikö tämä sodi vapaan tahdon käsitettä vastaan?

Filosofi AlfredMele Floridan yliopistosta huomauttaa, että napin painamisen päätös pystyttiin ennustamaan oikein aivojen perusteella vain 60 prosentissa tapauksista. Miehen mukaan tämä osoittaa, että ihminen voi tietoisesti ohittaa aivojensa "asetukset" ja tahtoa jotakin muuta kuin mitä aivot ehdottavat.

Lue myös:


MTV3/Helmi

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja